notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A TrustRank-technika

hirdetes

A TrustRank-technika

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A TrustRank-technikával a keresõk elejét vehetik a webes spam találati listáikra gyakorolt hatásának. Ez az egyes témákban emberi közremûködéssel válogatott, biztosan hasznos tartalomnak helyt adó oldalak priorizálásával érhetõ el.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Mi az a TrustRank?Sok oldal létrehozásának az az egyedüli célja, hogy linkeljenek egymásra, ezáltal a PageRank értékük minél magasabb legyen, így elõrébb kerülhetnek a keresõk találati listájában. A Stanford Egyetem kutatói, Gyöngyi Zoltán és Hector Garcia-Molina, valamint Jan Pedersen, a Yahoo keresõmotort üzemeltetõ cég munkatársa által definiált fogalom, a TrustRank erre a problémára adhat megoldást.

A TrustRank mûködéseA kiinduló alap az, hogy vannak "jó oldalak", hasznos tartalommal, és "rossz oldalak", amelyek kizárólag a linkekért jöttek létre. Utóbbiaknak is lehet természetesen tartalma a linkeken kívül, de azok csak azért vannak jelen, hogy a keresõmotort átverjék. Ennek megkülönböztetése az emberek számára nagyon egyszerû, a keresõrobotok azonban ezt - a jelenlegi adatmennyiség mellett - nem tudják megtenni.

hirdetes
Néhány megbízható oldal - amelyeknek kiválogatása általában emberi közremûködéssel történik - "bizalmat" kap, és azok külsõ hivatkozásait vizsgálva térképezik fel a webet. Az alapelv az, hogy a "jó oldalak" ritkán hivatkoznak "rossz oldalakra", mivel utóbbiak célja nem a hasznos tartalom szolgáltatása. Tehát a "jó oldalak" által linkelt honlapnak elõkelõbb helyen kell szerepelnie a találati listában. Az így linkelt oldal csökkentve akár megkaphatja az eredeti "jó oldal" bizalmi indexét is, ezáltal az õ linkjei is értékesebbek lesznek.
Természetesen elõfordulhat, hogy néhány "jó oldal" linket tartalmaz "rossz oldalra", pl. ha moderálás nélküli linkhozzáadás funkció mûködik az oldalon, vagy a honlaphoz tartozó egyik fórumról történik a hivatkozás, de azt figyelhetjük meg, hogy a "rossz oldalak" sokkal többször linkelik a "jó oldalakat", mint fordítva.
hirdetes
Megfigyelhetõ az is, hogy az minél több linket adnak hozzá az emberek egy oldalhoz, annál kevesebb figyelmet fordítanak azok tartalmának ellenõrzésére.


A TrustRank alkalmazásaA TrustRank-elv publikálás óta ezt a technikát valószínûleg több keresõmotor is alkalmazza. Ezért is hasznos, ha megfogadjuk azt a jól ismert tanácsot, miszerint lehetõleg ne adjuk hozzá oldalainkat rossz hírû linkfarmok adatbázisaihoz.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

környezeti politika

környezeti politika Egy szervezet környezeti teljesítményére vonatkozó általános... Tovább

követelmény

kinyilvánított igény vagy elvárás, amely általában magától értetõdõ vagy... Tovább

Tovább a lexikonra