notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új becsapós Facebook-alkalmazás

hirdetes

Új becsapós Facebook-alkalmazás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Jó pár évvel ezelőtt a mindig kéretlen, néha kártékony reklámok, semmit érő alkalmazások, popup és popunder ablakok tudták egy böngésző kliens előtt ülő életét megkeseríteni. Azután ebből is kialakult a hamis vírusirtók mostani vérvonala, de korunk sláger célpontja kétségtelenül a Facebook közönsége.

A nagy különbség a „mindenre kattint, ami mozog" mentalitásnál az, hogy míg egy böngészőben csak a gépünknek vagy saját magunknak adunk mattot, addig a Facebook esetében ismerőseink türelmét is próbára tesszük, kárt vagy gondot okozhatunk nekik. Ez lehet akár azzal is, ha hamis bejelentkezési - adathalász oldalon - lépünk be. Ilyenkor aki ezen belépett, nemcsak magát, de az ismerőseit is kitette a későbbi csaló, vagy kártékony linkre mutató üzeneteknek.A hamis alkalmazások  - amelyek azt ígérik, megmutatják ki bannol téged, ki szeret a legjobban, mik lesznek a jövő heti lottószámok, shocking videó lejátszása bármilyen tetszőleges érdekfeszítő témakörben - aztán szétdúlják a címlapot, orvul lájkoltatják magukat, szétküldik magukat a nevünkben ismerőseinknek, elküldik adatainkat a nagyra becsült fejlesztőknek, kéretlen programot telepítenek a gépünkre vagy emeltdíjas SMS játékra invitálják a nagyérdeműt. Persze nagyon is velős filozofikus kérdés felvetés lehet, hogy mennyire is „kéretlen" mindez, ha maga a user (persze mélyen megtévesztve) kattintgat bőszen a vártán.

hirdetes
És ezek a cuccok - például a korábbi cikkünkben bemutatott videók - mindig célt érnek a felhasználók egy részénél. Mostanában van terítéken a Like/Dislike gomb körüli szemantikai vita. Van azonban ennek emellett egy nagyon is gyakorlati vetülete is: kezdenek jönni az ezzel kapcsolatos átverések, hamis alkalmazások, csalások is.

Nemrég pedig ismét felbukkant egy új becsapós Facebook-alkalmazás, amely az alábbi üzenettel próbálja felhívni magára a figyelmet: „The hidden message behind the Google logo, that Google was hiding from us." Erre kattintva egy alkalmazást látunk, ami szépen megkér bennünket, hogy amennyiben szeretnénk megtudni a titkos üzenetet, lájkoljuk az alkalmazást. A tavasz 17 pillanatánál megismert  csali captcha-szerű kérdés itt is megjelenik, azután ez vagy egy My Web Search Toolbar nevű kéretlen programot tölt a gépünkre, vagy egy fizetős, magyar nyelvű SMS játékhoz vezet.

hirdetes

 Egészséges lelkületű felhasználó egyikre sem vágyik ezek közül. Egy vadonatúj profil készítésekor már az is izgalmas kérdés lehet, hogy nulla ismeretséggel és kapcsolattal miért pont ezt dobja a gép ajánlott oldalak címszóval, de nekünk most inkább a SocialBuzz miatt lehet több aggodalmunk.

Akit érdekel, olvasgathatja a facebook.com/biztonsag  lapot, amelyen sok, a közösségi oldallal kapcsolatos veszélyre hívják fel a figyelmet. Ezekből láthatóan a jövőben sem fogunk hiányt szenvedni - Fülig Jimmy őszinte sajnálatára. Az alaphelyzet persze továbbra is az, hogy senki sem tart töltött pisztolyt a halántékunkhoz, hogy mindenféle szedett-vedett alkalmazást telepítsünk, megbízhatatlan fejlesztőkben bízzunk, ismeretlen sudribunkóknak lájkoljunk. Ez mindenkinek a saját egyéni döntése, aminek időnként következménye is van. Hiába no, az élet kegyetlen ;-)

Forrás: Techline.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

projekt

egyedi folyamat , amely egy sor összehangolt és szabályozott, a kezdeti és a... Tovább

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium

Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium feladat és hatásköre: Az önkormányzati... Tovább

Tovább a lexikonra