notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új funkciót kapott az Amazon digitális asszisztense

hirdetes

Új funkciót kapott az Amazon digitális asszisztense, hogy megnyugtassák a felhasználókat

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az Amazon olyan szabadalmat készített, amely szerint a cég digitális asszisztense gyakorlatilag 0-24-ben hallgatózik. Most két új parancs segítségével igyekeznek csillapítani a kedélyeket.
 

Új funkciót kapott az Amazon digitális asszisztense

A digitális asszisztensekkel szembeni bizalmatlanságot táplálja, hogy a nekik kiadott utasításokat nemcsak végrehajtják, de meg is jegyeznek mindent, amit nekik mondanak. Az Amazon ezért kifejlesztett egy új funkciót, aminek használatával a júzerek az eddiginél nagyobb biztonságban érezhetik magukat.


Mostantól kezdve a tulajdonosnak elég csak utasításba adni az Alexának, hogy


Alexa, delete everything I said today,


vagyis azt, hogy töröljön mindent, amit az adott napon mondott neki a felhasználó. Néhány héten belül pedig tovább bővíti majd ezt a funkciót az Alexa, méghozzá az


Alexa, delete what I just said


paranccsal, vagyis azt is kérhetik majd tőle, hogy minden addig elhangzott utasítást töröljön az előzmények közül – írja a CNN.


Mindezt egy nappal azután jelentették be, hogy kiderült, az Amazon okoshangszórói egy szabadalmi bejegyzés szerint hamarosan mindent megjegyezhetnek, ami elhangzik körülöttük – ehhez pedig az sem kell, hogy kimondják a nevét.

hirdetes


hirdetes
Ezzel kapcsolatban David Emm, a Kaspersky Lab GReAT csapatának fő biztonsági kutatója úgy nyilatkozott, hogy bár a szabadalomból nem következik, hogy az a jövőbeni Alexa-kompatibilis eszközökre telepítésre kerül, így is riasztó fejleményt jelent a személyes adatvédelem irányának alakulása terén.


"Tekintettel az otthon kényelmében cserélt érzékeny információk mennyiségére, az Amazon nagy mennyiségű személyes adatot tudna elérni – olyan információkat, amelyek nagy értéket jelentenének a kiberbűnözők számára. Ha az adatok biztonsága nincs garantálva, az Amazon-rendszerek esetleges feltörése komoly kihatással lehet rengeteg ember magánéletére" – hangsúlyozta Emm.


Ha ez a szabadalom hatályba lép, a fogyasztóknak tisztában kell lenniük ennek következményeivel, és teljes körű tájékoztatást kell kapniuk arról, hogy milyen adatok kerülnek gyűjtésre, hogyan használják fel őket, és hogyan mondhatnak nemet erre az információgyűjtésre.


Emm szerint az Amazon azzal érvelhet, hogy a tárolt adatok elemzése okosabbá teszi az eszközöket az Alexa tulajdonosai számára – de a mai digitális korszakban az ilyen információkat akár megbízható felek is használhatják rossz célra. Mutatja ezt a Cambridge Analytica esete, ahol állami szervek választási kampányuk üzeneteivel a politikát megvitató embereket célozták.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

társadalomközpontú marketing

A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és... Tovább

vevõi megelégedettség

a vevõ észlelése arról, hogy milyen mértékben teljesültek a vevõ követelményei ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Sport Technológia Tudomány