Új komposztáló települések lesznek Magyarországon

Bővül a komposztáló települések száma Magyarországon

SzSz
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

A komposztálási kapacitás növekedése várható Magyarország több településén. A fejlesztéssel tovább csökken a lerakásra kerülő hulladék mennyisége, több szerves hulladék téríthető el a hulladéklerakótól és értékesíthető komposzt termék állítható elő.

Komposztáló települések Magyarországon

A "KEHOP 3.1.2 A biológiailag lebomló hulladék eltérítése a hulladéklerakótól" c. pályázat keretében Magyarország még több településén valósulhat meg a zöldhulladék szakszerű komposztálása. A pályázat koordinálását, előzetes elbírálását - jogszabályi kötelezettségének eleget téve - az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Vagyonkezelő és Koordináló Zrt. (https://nhkv.hu/) végezte.

 

 

A komposztálással történő hasznosítás megvalósítható közvetlenül a keletkezés helyén, elkerülve az anyag hulladékká válását, vagy megfelelő szelektív gyűjtés, majd elszállítás után nagyobb komposztáló telepeken. A komposztáló telepeken a komposztálás történhet nyílt vagy zárt térben. A csarnok építéséhez és a nagy technikai berendezések gyártásához sok energia és nyersanyag szükséges. A szabadtéri komposztáláshoz ezzel szemben csak terület szükséges, ahová a mobil gépeket telepítik és ahol a szerves hulladékot un. prizmába rakják.

hirdetes

 

 

hirdetes

A rendszerfejlesztés keretén belül több település - köztük Dunaújváros, Polgárdi, Oroszlány, Dömsöd, valamint Cegléd - bővítheti ki hulladékgyűjtési rendszerét.

A telephelyeken nyílt téri prizmás komposztálás valósul majd meg a fejlesztésnek köszönhetően.

 

 

Csak ezt a 6 települést figyelembe véve, hozzávetőlegesen 23 265 tonna/év zöld és biológiailag lebomló hulladék hasznosulhatna az új telephelyeken értékes talajjavító, tápanyagban gazdag komposztként. Ez a mennyiség eddig nem jelent meg a közszolgáltatás körében képződő hulladékmennységeknél, tehát mint "új" hulladék fog képződni. A komposztálóba kerülő hulladék így megfelelő körülmények között hasznosításra kerül, és nem a lakosság által elégetésre, ezzel is szolgálva a környezetvédelmi és egészségügyi szempontok érvényesítését. 

Forrás: mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Belföld Érdekességek Hírek Magyar

Szótár

dokumentum

információ és annak hordozója PÉLDA: Feljegyzés , elõírás, eljárás-dokumentum, rajz,... Tovább

minõségfejlesztés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségi követelmények teljesítési... Tovább

Tovább a lexikonra
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.