notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A UML széles körben elfogadott és használt

hirdetes

Mi a UML?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

UML azaz Unified Modeling Language (egységes modellező nyelv). Az objektumorientált programozás szabványos specifikációs nyelve. Grafikus jelöléseket használ rendszerek egészének modellezésére. Az Object Managment Group által kidolgozott modellező eljárás lehetőséget ad egy rendszer leírására, komponensei közti viszonyok megértésére működési szabályok és követelmények feltárására.

Szoftverfejlesztés lépésről-lépésre – UML modellező nyelv

A szoftverfejlesztési folyamatok eredményességét és hatékonyságát, nagy mértékben befolyásolja a megfelelő tervezésre és specifikálásra fordított idő és a felhasznált eszközök. Egyszerűbb alkalmazások webes micrositeok esetében a tervezésre fordított idő minimális (gyakran el is marad ez a lépés). Összetettebb portálok illetve szoftverek fejlesztésében azonban a modellezés és megfelelő specifikáció alapozza meg a fejlesztési folyamat sikerét. Ezért röviden tekintsük át a modellezés egyik eszközét a UML nyelvet.

UML diagramok

A UML nyelv 2.0 verziója összesen 13 különböző diagramot használ fel egy komplett rendszer leírására. A diagramok más-más szinten mutatják be a rendszer egészének működését. Az egyes diagramok eltérő jelölésrendszert (ábrákat) illetve struktúrát alkalmaznak, annak megfelelően, hogy a rendszer mely komponensét, vagy mely kölcsönhatásait írják le. A diagramok kategóriákba és alkategóriákba sorolhatok.

hirdetes

Strukturális diagramok

A strukturális diagramok a modellezett rendszer elemeire vonatkoznak. Az elemek egymásra épülését és kapcsolataikat írják le.

  • Osztály diagram: a rendszerbe használt osztályokat mutatja be attribútumaikkal és egymáshoz viszonyított kapcsolataikkal együtt.
  • Komponens diagram: a rendszert alkotó komponenseket és azok közti összefüggéseket ábrázoló diagram.
  • Struktúra diagram: osztályok belső szerkezetét tárja fel
  • Telepítési diagram: a Rendszer implementálásához, működéséhez szükséges hardware-szoftverkörnyezet definiálása
  • Objektumdiagram: a rendszer működése közben létrejött objektumok és objektumok egymásrahatásának szemléltető diagramja.
  • Csomagdiagram

Viselkedési diagramok

A viselkedési diagramok a rendszer működését specifikálják. Meghatározzák, hogy a rendszerben milyen események következnek be a működés során és ezek, hogy befolyásolják egymást.

hirdetes
  • Aktivitás diagram (workflow): egy konkrét esemény lefolyását követi végig.
  • Állapot átmeneti diagram: a rendszer lehetséges állapotait és azok események hatására bekövetkező változásait mutatja be.
  • Használati eset (use case) diagram: azt mutatja be, hogy a rendszert érő külső tényezők hatására mi történik a rendszeren belül.
  • Interakciós diagram

A UML széles körben elfogadott és használt, mégis gyakran kritizálják összetettsége és bonyolultsága miatt. Viszont érdemes átgondolnunk a minőségszabályozás alapjait, mely szerint minőségi terméket minőségi folyamat eredményez. Ennek fényében a minőségi szoftverfejlesztésnek a szabványos tervezési fázissal kell kezdődnie.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A karimatömítések tulajdonságok és felhasználás

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

direct response

Válaszra ösztönző Direct Marketing vagy egyéb marketing tevékenység. Eszközei lehetnek:... Tovább

Tovább a lexikonra