notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

2007-ben a cégek mindössze egynegyede pályázott uniós forrásokra

hirdetes

A hazai kkv-k nehezen jutnak uniós forrásokhoz

Solemán Margó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A viszonylagos érdektelenséget a vállalatvezetők a szigorú feltételekkel, a szükséges önerő hiányával, az adminisztrációs terhekkel és a feltételezett korrupcióval indokolták.

Túl szigorúak a feltételek?

A Mag Zrt. szerint az állítások közül egyedül az első állja meg a helyét. A gazdaságfejlesztési pályázatok elvárásai azért szigorúak, mert az uniós források végesek, így minden vállalkozás nem nyerhet. A nyolcszázezer hazai vállalkozás közül sokan valóban nem felelnek meg az uniós pályázati feltételeknek

Az NFÜ szerint is kevés magyar kkv pályázhat sikeresen

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közreműködő szervezete nem cáfolja, hogy a gazdaságfejlesztési pályázatokon a hazai tulajdonú vállalkozások jelentős része nem rúghat labdába. A helyzet oka szerintük a források véges volta.

Kiszámítható, melyik pályázat nyer

A feltételeknek megfelelő vállalatok nyerési esélye attól függ, hogy a tervezett fejlesztés növekedési esélyt jelent-e, javítja-e a cég versenyképességét. Ha igen, akkor nagy eséllyel hozzá lehet jutni a támogatáshoz. A Mag Zrt. arra is felhívja a figyelmet, hogy a múlt évben nyilvánossá tették pontozási rendszerüket, így a pályázó előre ki tudja számítani, hány pontot fog elérni. Ez segíthet eldönteni, hogy egyáltalán benyújtsa-e a pályázatát, így a túljelentkezéseket is vissza lehet szorítani.

hirdetes

Saját erő a pályázathoz

A támogatás elnyeréséhez szükséges önerő nagysága 2007-ben, a kiírásoktól függően 25 és 75 százalék között mozgott. Ez a sáv az idén sem változik, ám ezen belül átalakul a rendszer, a hátrányos, illetve leghátrányosabb helyzetű kistérségek nagyobb arányú támogatást kaphatnak, azaz kisebb önerő szükséges. A saját rész biztosításához további támogatott lehetőségek, például Magyar Fejlesztési Bank vagy Új Magyarország Mikrohitel is igénybe vehető.

hirdetes

A pályázatokhoz szükséges igazolások

A Mag Zrt. szerint az adminisztrációs terhek is csökkentek tavaly. A pályáztató szervezet ugyanis egyre több igazolást és iratot szerez be közvetlenül az államigazgatási szervektől, így pénzt és energiát takarít meg a pályázóknak. Emellett az eljárást is ésszerűsítették, s ennek köszönhetően egyszerűbb és ésszerűbb a beadandó pályázati anyag összeállítása.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

selejtezés

tevékenység egy nem megfelelõ terméken az eredeti szándék szerinti felhasználás... Tovább

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ELÉRHETŐSÉGEK: 1055 Budapest, Kossuth... Tovább

Tovább a lexikonra