notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Uniós öntözés fejlesztés

hirdetes

Uniós pénzeső az öntözés fejlesztésére

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A mind gyakoribb csapadékhiánnyal járó globális felmelegedés miatt a Kárpát-medencében egyre kockázatosabb a növénytermesztés öntözés nélkül. Hazánkban ezt a lehetőséget alig használják ki, a meglévő öntözőrendszerek egy része is gazdátlanul rozsdásodik. Most uniós pénzből lesz lehetőség az öntözés fejlesztésére, de ehhez a gazdák összefogására is szükség van.

Uniós öntözés fejlesztés

Ha az időjárás változása, egyre szárazabbá, melegebbé válása közben nem sikerül az öntözhető területeket növelni, akkor hazánk a klímaváltozás európai vesztese lehet. Erre jelenleg minden esélyünk megvan, hiszen még azoknak a földeknek is csak a töredékét öntözik, amelynél elvileg megvan rá a lehetőség.

Nemzeti Öntözésfejlesztési Program –Uniós támogatással

A Magyar Tudományos Akadémián rendezett öntözési konferencián a miniszterelnök a nemzeti öntözésfejlesztési program meghirdetését szorgalmazta. Ennek első lépése a március végétől induló uniós pályázat, ahol mintegy 30-40 milliárd forintos forrás révén hozzá lehet kezdeni a kilencvenes évek óta használhatatlan közösségi öntözővíz-hálózat újraindításához.

Megoldás az élelmiszer áremelkedésre

Az agrárminiszter azt hangsúlyozta, hogy az élelmiszerár-emelések tompítása miatt is szükség van az öntözés fejlesztésére. A miniszter szerint a fogyasztóknak rossz hír, de fel kell készülni arra, hogy az élelmiszerek ára magas marad.

hirdetes

Mindez viszont felértékeli a mezőgazdasági termelést, az öntözhető területek növelésével pedig tovább bővíthető az árualap. A támogatással együtt járó nemzeti öntözésfejlesztés - amelyre a kérelmeket március vége óta be lehet adni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - első lépesként el kellene érni, hogy a mintegy 300-400 ezer hektárnyi öntözhető területre valóban eljusson a víz.

ÚMVP –ben is érhetők el támogatások

Az öntözés fejlesztésére az Új Magyarország vidékfejlesztési program keretében meghirdetett pályázaton az öntözésfejlesztési beruházások esetében az egyes programokat, különböző saját rész igénybevétele mellett 3000 és 735 ezer euró közötti összeggel támogatják. A beruházás összköltségének 40-70 százalékát kaphatják támogatásként a gazdálkodók.

hirdetes

A kertészet is érdekelt az öntözésben

A kertészek számára létszükséglet az öntözés. Jelenleg a mintegy 180 ezer hektárnyi zöldség- és gyümölcstermő területnek csak tizedén rendezkedtek be erre. Az exportpiacokon csak a kiváló minőségű és méretes zöldséggel, gyümölccsel lehet megjelenni, ehhez viszont szükség van az öntözésre. Azt már a szakma elérte, hogy a kormányzat módosította a gyümölcstelepítés támogatásának szabályait, s 2008-tól már csak az a gazdálkodó számíthat támogatásra, aki öntözésről is gondoskodik.

Magyarország azért lehet Franciaország mellett európai első a csemegekukorica-termelésben, mert olyan területen rendezkedtek be a termelők, amelyik öntözhető. Hasonló figyelhető meg az ipari paradicsom termesztésénél is, ebben az esetben azonban a szárazabb vidékről a növény "költözik" az öntözhető táblákra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Tovább a lexikonra