notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Bevezetés az üzleti tervezésbe II.

hirdetes

Bevezetés az üzleti tervezésbe II.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Milyen hosszú legyen üzleti tervünk?

Annak függvényében, hogy mire akarjuk használni, az üzleti terv bármilyen hosszú lehet, egy boríték hátulján elférõtõl egy összetett üzlet tejles körû leírásáig, akár több, mint száz oldalig. Egy üzleti terv jellemzõen 15-20 oldalas, de mindkét irányban jócskán eltérhetünk ettõl.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Bevezetés az üzleti tervezésbe II.

Sok függ vállalkozásunk természetétõl is. Ha egy egyszerû elképzelésünk van, leírhatjuk pár szóban is akár. Másrészt, ha egy új típusú vállalkozást indítunk vagy akár egy teljesen új iparágat, szükség lehet némi magyarázatra ahhoz, hogy üzenetünk célba érjen.

A terv célja meghatározza a méretét is

 Ha dollármilliókat szeretnénk felhajtani egy kockázatos vállalkozás elindításához, rengeteg magyarázat és meggyõzés szükséges. Ha csak belsõ célra szeretnénk használni, meglévõ vállalkozásunk irányítására, egy rövidebb változat is elég.

Kinek van szüksége üzleti tervre?

 Az egyetlen ember, akinek nincs szüksége üzleti tervre, az, aki nem vállakozik. Nincs szükség rá egy hobbi elkezdéséhez vagy megszokott munkánk elvégzéséhez. De bárki, aki kockázatos vállalkozásba kezd, vagy ki szeretné azt terjeszteni, és ez jelentõs tõkét, energiát vagy idõt igényel, valamint szeretne haszont is látni belõle, szánjon rá idõt, hogy felvázoljon egy tervet.

 Kezdõk

A klasszikus üzleti terv író az a vállalkozó, aki befeketetõt keres új vállalkozása beindításához. Sok-sok nagy cég kezdte papíron, terv formájában, amelyet arra használtak, hogy meggyõzzék a befektetõket, adják össze a szükséges tõkét az induláshoz.

hirdetes

A legtöbb könyv az üzleti tervek írása témájában ezeket a kezdõ vállalkozókat célozza meg. Ennek egyetlen jó oka van: minthogy õk a legtapasztalatlanabbak a lehetséges terv írók között, valószínûleg õk fogják a legtöbbre becsülni a tanácsokat. Ugyanakkor hiba azt gondolni, hogy csak a kezdõknek van szüksége üzleti tervre. A vállalkozások tulajdonosai a cég létezésének bármely szakaszában hasznot húzhatnak belõlük, keressenek bár friss tõkét, vagy gondolkodjanak nyereségük befektetésérõl.

Megállapodott cégek

Amelyek segítséget keresnek. Nem minden üzleti tervet írnak csillogó szemû vállakozók. Többet olyan vállalkozások vagy vállalkozásoknak írnak, amelyek rég túljutottak az induló szakaszukon. Például a WalkerGroup/Designs már egy biztos alapokon álló bolt-designer vállalkozás volt, amikor a cég alapítója, Ken Walker elõjött az ötlettel, hogy oltalom alá vegyék és licenszeljék ruházati cégeknek és másoknak a 01-01-00 jelzést mint a közelgõ millennium rövidítését. A fáradságos és költséges, az egész világra kiterjedõ bejegyeztetés elõtt üzleti tervet alkalmazott, eladási elõrejelzésekkel, hogy meggyõzze a nagy kereskedõket arról, hogy jó ötlet a 01-01-00 termékeket forgalmazni. Segített az új befektetést nyerõvé tenni jóval a nagy nap elérkezte elõtt. A kereskedõk jó elõre bebiztosított támogatásával több, mint 45 licenszelõ készítette el termékei skáláját csaknem a kezdetektõl.

hirdetes

Közepes méretû vállalkozások

Az ilyen közepes méretû vállalkozások felvázolhatnak terveket, hogy befektetõket találjanak a növekedésükhöz, csakúgy, mint a kezdõk teszik, bár a kívánt összegek jóval nagyobbak és a befektetõk készségesebbek lehetnek. Szükségét érezhetik egy írott tervnek, hogy segítsék a már amúgy is gyorsan növekvõ vállalkozást. Avagy értékes eszköznek tûnhet, hogy bemutassák a vállalkozás küldetését és kilátásait a vásárlóiknak, beszállítóiknak és másoknak.

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 EUREPGAP rendszerkiépítéshez, állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

eltérési engedély

a termék létrehozása elõtt adott hozzájárulás egy termék (3.4.2.) eredetileg... Tovább

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Tovább a lexikonra