notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Üzleti tervezés a kisvállalkozásoknak

hirdetes

Üzleti tervezés a kisvállalkozásoknak

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kis és középvállalkozások napjainkban gyakran szembesülnek a bankok, a pályázat kiírók és befektetõk kérésével, hogy készítsenek a projektjükhöz, fejlesztésükhöz üzleti tervet vagy megvalósíthatósági tanulmányt. Ez a kérés sokak számára ijesztõ, mivel erre nincsenek felkészülve a vállalkozások megfelelõ szakember gárdával. Az üzleti tervezés összetett feladatsor, szakemberek összehangolt munkáját igényli, amit mint tanácsadói szolgáltatást igénybe lehet venni. A következõ cikkünkben bemutatjuk hogy mit kell tennie egy vállalkozásnak, azért, hogy megfelelõ üzleti tervet lehessen összeállítani egy adott projektjéhez.

Az üzleti terv készítés felmerülhet egy adott projekt esetében vagy a vállalkozás gazdasági tervezésének prezentálása esetén. Mind a két eset más elõkészítést igényel, mert a projektek tervezése során célszerû csak a projekt hatásait és körülményeit vizsgálni és elemezni. A vállalkozás tervezése során a cég egészét kell elemezni, ami a meglévõ eredményeket mint bázis adatokat veszi figyelembe.

Az üzleti tervezés során szükség van mind a két esetben marketing, számviteli, adózási, pénzügyi, vezetési, piackutatási ismeretekre, mert a vállalkozás minden szempont szerinti elemzését végre kell hajtani. Ennek megfelelõen a következõ pontokat kell kidolgozni az üzleti tervezés során:
 Piacelemzés / ágazati elemzés
 A vállalkozás leírása és szervezeti terv
 Mûködési / üzemeltetési terv
 Stratégia
 Projektterv
 Pénzügyi terv
 Marketing terv

A fenti pontok kidolgozása kulcsfontosságú a siker érdekében. Az elemzések és tervezések részleteit célszerû szakemberekre bízni, de az adatszolgáltatás mindig a cégvezetés felelõsége. Az adatok megfelelõségének a biztosítása büntetõjogi felelõséget jelenthet.

hirdetes
Az üzleti tervezés során az adatok feldolgozása és szakszerû rendezése a tanácsadó feladata. Felmerül a kérdés, hogy mennyiért vállalja egy szakcég az üzleti terv kidolgozását? Ez a kérdés jogos, de nem lehet pontos összeget meghatározni, mert a vállalkozástól, a projekttõl és az igényektõl függõen változhatnak az árak.
Azoknak a vállalkozásoknak, akik visszatérõ ügyfelek, esetleg már kapcsolatban vannak az üzleti terv kidolgozójával könnyebb a helyzetük, mert már a cégük ismert és rendelkezésre állnak adatok az üzleti terv kidolgozásához.
Amikor árakat akar egy vállalkozás megtudni fel kell készülnie arra, hogy egy állapotfelvétel során határozza meg a tanácsadó a pontos összeget, ami ráfordított mérnöknaptól függõen 20.000 – 300.000 Ft jelenthet. Ezt az összeget ki kell fizetni akkor is, ha az üzleti tervezést nem rendeli meg a vállalkozás, de megrendelés esetén a projekt összes költségébe beszámításra kerül.
hirdetes
A jó hír az, hogy az üzleti tervezés pályázható, ami költségek csökkenését eredményezi. A pályázat elkészítését az üzleti tervezés végrehajtója ingyen vállalja.
Mit célszerû tehát tenni üzleti tervezés készítésekor? Elõször is mérlegelni kell, hogy mennyit ér meg a terv készítése és célszerû-e belevágni. Ha a vezetés dönt, akkor meg kell vizsgálni, hogy ki a legmegfelelõbb partner a feladat végrehajtására, ki nyújtja a legkomplexebb szolgáltatást és milyen adatokat kérnek a feladat végrehajtásához (sajnos elõfordulhat, hogy az üzleti terv kidolgozói elvárják a partnertõl a kidolgozást). Meg kell vizsgálni, hogy mit vállal az üzleti terv készítõje és mire vállal garanciát.
A megfelelõ partner kiválasztása a siker kulcsa. Az üzleti terv egy olyan terv, ami bemutatja a folyamat gyengeségeit és erõsségeit és ezeknek a hatásait olyan módon, hogy az sikerre vigye az elképzeléseket.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

felsõ vezetõség

személy vagy személyek olyan csoportja, aki vagy amely a szervezetet a legfelsõ szinten... Tovább

védjegyoltalom

Védjegyoltalomban részesülhet minden olyan megjelölés (szó, szóösszetétel, betű, szám,... Tovább

Tovább a lexikonra