notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kopogtat egy újabb világválság? A koronavírusnak súlyos gazdasági következményei vannak Magyarországon is

hirdetes

A koronavírusnak egyre súlyosabb gazdasági következményei vannak (Magyarországon is)!

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A tavaly év végén a kínai Vuhan tartományban megjelent új koronavírus egyre csak terjed, már több, mint 100 országban jelent meg, és 100.000 főnél is több fertőzöttet regisztráltak. Ezért nem csoda, hogy egyre nagyobb a pánikhangulat, csak sajnos ennek nagyon súlyos gazdasági következményei vannak, amiket már ki is lehet mutatni. Kopogtat egy újabb gazdasági  világválság?      

Válság törhet ki a koronavírus miatt

A koronavírus drasztikus hatásai a gazdaságra

A koronavírus legnagyobb vesztese, persze a halálos áldozatokon kívül, egyértelműen a turisztikai szektor. Gondolj bele, a nyüzsgő turizmussal rendelkező, egyébként sem túl jó helyzetben levő Olaszországban a hirtelen megugrott fertőzések miatt kezdetben 16 millió embert helyeztek karantén alá, ami bizony nagyon mélyen rányomja a bélyeget a turizmusra. Olyannyira, hogy a márciusra foglalt utak 90%-át visszamondták. Rómában, ahol eddig 3, azaz három beteget regisztráltak 60%-os a visszaesés, és ez még csak a kezdet. Vannak éttermek, amik egész egyszerűen nem nyitnak ki, mert nem éri meg nekik. Ma (2020.03.10.) azonban az egész országra kiterjesztik a karantént, ami mégtovább ronthatja a helyzetet. És mielőtt azt gondolnád, hogy biztos csak az olaszokat érinti ilyen drasztikusan a probléma, eláruljuk, hogy már most 20%-os Budapest turisztikai forgalmának is a visszaesése. De még mielőtt bejelentették volna az első megbetegedést, 50 százalékkal kevesebb külföldi foglalt március-április hónapra az előző évhez képest. Az is észrevehető, hogy vidékre sem szívesen utazik senki.

A rendezvényekből sem jönnek vissza a pénzek

A járványra való tekintettel több rendezvényt is lefújtak, az ebbe befektetett pénz elveszett. Nagyszabású kulturális rendezvények, valamint sportversenyek is a koronavírus áldozatává estek. Azt is pedzegetik, hogy elmarad a 2020-as Tokiói Olimpia, amiről ITT írtunk részleteket. Ez teljesen érthető, hiszen első a biztonság, de egy ilyen rendezvény kimaradása nagyon súlyos pénzügyi veszteségekhez fog vezetni. Valamint a turisztikai forgalom is tovább esik ennek következtében.

hirdetes

A tartós élelmiszeren kívül, mindenhol visszaesés tapasztalható

A turisztikát érinti a legjobban, de a tartós élelmiszerek piacán kívül minden területen visszaesés tapasztalható. De a szállítási lánc miatt a tartós élelmiszerekkel is akadnak problémák. Bebizonyosodott ugyanis, hogy a kiskereskedelmek tényleges raktár nélküli, úgynevezett „just in time” rendszere nem tud mit kezdeni a hirtelen kereslet növekedéssel, egy ilyen válsághelyzet kiszolgálására nem alkalmas. Ez pedig üres polcokat, és mégnagyobb pánikot eredményez. Az emberek nem vesznek semmit élelmiszeren kívül, és nem mennek sehová, inkább csak kivárnak, ez nem tesz jót a legtöbb gazdasági szereplőnek. 

hirdetes

Keresik a megoldást a koronavírus miatti válság visszaszorítására

Persze már keresik a megoldást arra, hogy valamilyen formában mérsékeljék a helyzetet, és ne induljon el nagyobb válság folyamat. A Magyar Turisztikai Ügynökség egymilliárd forintos vis maior keretet hozott létre, bár felhasználásáról eddig még nem született döntés. De világszerte jegybanki monetáris intézkedésekkel, valamint költségvetési források felszabadításával próbálják ellensúlyozni a járvány okozta gazdasági megingást. Az Európia Központi Bank (EKB) is kijentett, minden tőle telhetőt megtesz, hogy kivédje a koronavírus járvány okozta negatív hatásokat, de konkrét tervekkel még nem állt elő. 

Drasztikus intézkedések, a drasztikus helyzetben

Egy időre még az amerikai tőzsde is megáéét, a rég nem látott visszaesés miatt. Az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed 2008 vége óta most először hajtott végre kamatcsökkentést. A Kanadai jegybank követve ezt a példát szintén 50 bázisponttal csökkentette a kamatot. Hongkongban kicsit szokatlan megoldáshoz folyamodtak, hogy fenntartsák a pénzügyi stabilitást. Minden állandó lakos 10 ezer hongkongi dollár, magyar forintban körülbelül 380 ezer készpénz támogatást kap. Az IMF 50 millió dollárt különített e az érintett tagállamok megsegítésére, míg a Világbaj kijelentett, 12 milliárd dollár segítséget kész gyorsan és hatékonyan biztosítani a koronavírusfertőzésben érintett szegényebb országoknak adni. Reméljük ezek az intézkedések ténylegesen segíteni fogják a gazdaság helyreállítását. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

metrológiai jellemzõ

olyan megkülönböztetõ tulajdonság, amely befolyásolhatja a mérés eredményeit ... Tovább

a mérés szabályozási rendszere

a metrológiai megerõsítéshez és a mérési folyamatok folyamatos szabályozásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek