notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Új pályázatok kiírása a gazdasági válság miatt

hirdetes

Hogyan profitálhatunk a válságból?

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gazdasági világválság miatt a legtöbb, korábban ígéretes növekedéssel számoló középvállalat szembesül azzal, hogy már a működés fenntartására sincs elég pénze. A jelenlegi globális forrás- és hitelszűke idején kiemelkedő szerep juthat az uniós (társ)finanszírozású pályázatoknak a gazdaságfejlesztésben, és ezen belül is különösen a (kis-) és középvállalati réteg megerősödésének támogatásában.

 Uniós segítség a középvállalatoknak

 

Bodor Kornél, a Deloitte feltörekvő középvállalatokkal foglalkozó csoportjának vezetője szerint középvállalati szektor fejlesztése, célzott támogatása a jelenlegi, megváltozott gazdasági környezetben a korábbinál is komolyabb nemzetgazdasági jelentőséggel bír. A feltörekvő középvállalatok nagy segítséget kaphatnak azoktól az uniós pályázatoktól amelyek keretében több mint 110 milliárd forint többletforrásra pályázhatnak.

 

Az uniós segítség felhasználása


A komplex vállalati technológia-fejlesztésre, illetve kutatásfejlesztésre felhasználható forrásokkal a cégek elérhetik, hogy azok ne csupán a puszta túléléshez elengedhetetlen mentőövet jelentsék – mondta Márkus Csaba, a Deloitte EU-tanácsadási üzletágának igazgatója. Okosan kihasználva a lehetőségeiket – például ha a támogatást a tevékenységük átalakításához használják fel –, versenyelőnyt is kovácsolhatnak az unió segítségével biztosított finanszírozásból. A cégeknek segítséget nyújtanak azok a forrásátcsoportosítással létrejött támogatások is, amely kedvezményes hitelek, hitelgarancia, vagy kamattámogatás igénybevételéhez segítik hozzá a pályázókat. Fontos szerep jut a munkahelyteremtő és -megtartó támogatásoknak is, amelyek alapvetően bértámogatásra, illetve képzésre használhatóak fel.

hirdetes

 

A pályázatok új feltételei


Egyértelműen látszik, hogy az intézményrendszer igyekszik alkalmazkodni a megváltozott pénzügyi környezettel járó új kihívásokhoz, és figyelembe venni például a piacok szűkülésével együtt járó csökkenő értékesítési lehetőségeket. Ennek köszönhető például, hogy a legújabb gazdaságfejlesztési pályázatoknál már nem elvárás az árbevétel-növekedés garantálása, sőt, bizonyos mértékű - 15-20 százalékos - árbevétel-csökkenés is elfogadhatónak számít, emelte ki Márkus Csaba.

hirdetes

 

Árbevételek csökkenése a pályázatoknál


Az intézményrendszer rugalmasságát jelzi az is, hogy a legelmaradottabb régiókban, hátrányosabb helyzetű területeken még az ennél nagyobb, akár 25 százalékos árbevétel-csökkenés is elfogadhatónak számít a támogatott projekteknél. Ezek a kiírások a legtöbb ponton igyekeznek kifejezetten a középvállalatok igényeihez alkalmazkodni, a támogatási intenzitás ezen gazdaságfejlesztési pályázatoknál 25 százaléktól egészen 50 százalékig terjedhet, a támogatás összege pedig szintén igen tág keretek között mozoghat, a néhány tízmillió forintos támogatásoktól egészen 4-500 millió forintos összegig terjedhet. Nagy volumenű kiírásokról van tehát szó, amelyek előnye az is, hogy általában az ország egész területén elérhetők, ezzel a kiírás nem szűkíti le feleslegesen a jelentkezők körét.

 

 

Forrás: index.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ELÉRHETŐSÉGEK: 1055 Budapest, Kossuth... Tovább

Tovább a lexikonra