notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Valószínűtlen véletlenek valószínűtlen sorozata, hogy élünk? Vajon van élet a Földön kívül? Új elmélet a földönkívüli élettel kapcsolatban

hirdetes

Valószínűtlen véletlenek valószínűtlen sorozata, hogy élünk?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kérdés, hogy egyedül vagyunk-e a világegyetemben valószínűleg azóta foglalkoztatja az emberiséget, mióta tudjuk, hogy valóban egy világegyetem részei vagyunk, számtalan csillag és bolygó társaságában. Az idők során megannyi elmélet született arról, hogy van-e élet a Földön kívül (értelmes, vagy bármilyen), de konkrét válaszra mindezidáig senkinek sem sikerült rátalálnia.

Egyedül vagyunk a világűrben

Egyedül vagyunk a Földön

Egy brit tudós azonban azt állítja, hogy az emberiség jó eséllyel teljesen egyedül van a világegyetemben, ami – bolygónkon kívül – teljesen üres és kihalt (legalább is az élet tekintetében).

A kijelentés Nick Longrich-től, a Bath-i Egyetem egyik vezető őslénytani és evolúciós biológiai adjunktusától származik, aki azt állítja, hogy az értelmes élet evolúciója a Földön (tehát az embereké) olyan elképesztően valószínűtlen, hogy meglehet, hogy csupán egyszer történt meg.

A The Conversation egyik cikkében a következőt írta:

„Egyedül vagyunk a világegyetemben? Attól függ, hogy az intelligencia vajon a természetes kiválasztódás egy valószínű eredménye-e, vagy egy kevésbé valószínű véletlen.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a „valószínű” események gyakran megeshetnek, míg a valószínűtlenek ritkábban – vagy csak egyszer. Evolúciós történetünk azt mutatja, hogy számos fontos alkalmazkodás – nemcsak az intelligencia, hanem az összetett állatok, összetett sejtek, a fotoszintézis, és maga az élet – mind egyedi, egyszeri események voltak, és így nagyon is valószínűtlenek.

Rengeteg bolygó van, valemelyiken csak van élet

„A világegyetem óriási. A Tejútban több mint 100 milliárd csillag van, és több, mint egy trillió galaxis van a megfigyelhető univerzumban, vagyis abban az apró kis töredékben, amit látunk is. Még ha az élhető világok ritkák is, puszta mennyiségük – annyi bolygó van, mint csillag, és talán még több is – arra enged következtetni, hogy rengeteg élet van odakint.”

hirdetes

„Szóval hol van mindenki?”

 Ez a Fermi-paradoxon. Az univerzum hatalmas, és régi, és volt elég idő és hely, hogy az intelligencia kialakuljon, de nincs rá bizonyíték.”

hirdetes

Talán az az értelmes élet evolúciója egyszerűen valószínűtlen? Sajnos nem tanulmányozhatjuk a Földön kívüli életet, hogy megválaszolhassuk ezt a kérdést. De tanulmányozhatjuk a Föld nagyjából 4,5 milliárd éves történelmét, hogy kiderítsük, megismétli-e magát az evolúció, vagy sem.

Sok szerencsés véletlen eredménye, hogy itt lehetünk

Sokan nem is gondolnák, hogy mennyire szerencsések vagyunk, amiért itt lehetünk – rengeteg dolognak kellett pontosan úgy történnie, ahogy történt, hogy eljussunk idáig.

„Az emberek nem fejlődhettek ki, amíg a halak nem növesztettek olyan csontokat, amik lehetővé tették számukra, hogy kimásszanak a szárazföldre. A csontok nem fejlődhettek volna ki, amíg az összetettebb állatok meg nem jelentek. Az összetettebb állatoknak összetett sejtekre volt szükségük, az összetett sejteknek pedig oxigénre, amit a fotoszintézis termelt meg. Mindez nem történhetett volna meg az élet evolúciója nélkül, ami egy egyszeri esemény volt megannyi egyszeri esemény között.”

„Minden organizmus egyetlen egy őstől származik. Jelenleg úgy tudjuk, hogy az élet csak egyszer történt meg.”

Sok időt vett igénybe, mire a Földön kialakult az élet

„Érdekes mód, mindez meglepően sok időt vett igénybe. A fotoszintézis másfél milliárd évvel a Föld kialakulása után jelent meg, az összetett sejtek 2,7 milliárd év után, az összetett állatokhoz 4 milliárd év kellett, az emberi intelligenciához pedig 4,5 milliárd év, miután kialakult a Föld. Az, hogy ezek az innovációk olyan hasznosak, de ilyen sokáig tartott, hogy kifejlődjenek, arra enged következtetni, hogy rendkívül valószínűtlenek.

„Az evolúciónk talán olyan volt, mint nyerni a lottón … csak még annál is kevésbé valószínű.”

„Ezek az egyszeri innovációk, kritikus véletlen esetek talán evolúciós akadályok vagy szűrők sorozatát indíthatják el. Ha ez a helyzet, akkor evolúciónk nem olyan volt, mint megnyerni a lottót. Hanem olyan mintha megnyertük volna a lottót, aztán még egyszer, és még egyszer, és még egyszer. Más bolygókon ezek a kritikus adaptációk talán túl későn fejlődtek ki, hogy az intelligencia megjelenhessen, mielőtt a napjuk szupernóvává vált volna, vagy egyáltalán ki sem fejlődtek.”

De mégis mennyi esélye van, hogy van élet a Földön kívül?

 

Lapozz a következő oldalra, ha kíváncsi vagy rá, hogy szám szerint mekkor az esély, arra, hogy van élet rajtunk kívül!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

hozzárendelhető költség

Az a költség, amelynek felmerülése elkerülhető lehetne, ha a termék, funkció, vagy folyamat... Tovább

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány