notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Valószínűtlen véletlenek valószínűtlen sorozata, hogy élünk? Vajon van élet a Földön kívül? Új elmélet a földönkívüli élettel kapcsolatban

Valószínűtlen véletlenek valószínűtlen sorozata, hogy élünk?

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egyedül vagyunk a világűrben

Szám szerint ennyi az esélye, hogy van élt a Földön kívül


„Képzeld el, hogy az intelligencia hét valószínűtlen innováció sorozatán múlik – az élet eredetén, a fotoszintézisen, az összetett sejteken, a nemeken, az összetett állatokon, csontvázakon, és magán az intelligencián – és mindnek 10% esélye van, hogy kifejlődjön. Az intelligencia kifejlődésének esélyei így 1 a 10 millióban.”

 

„De az összetett adaptációkra talán még kevesebb esély volt. A fotoszintézishez többféle alkalmazkodásra volt szükség a fehérjékben, a pigmentekben, és a hártyákban. A valódi szövetes állatoknak többféle anatómiai fejlődésre (idegek, izmok, szájak, stb.) volt szükségük. Szóval talán a hét kulcsfontosságú innovációnak talán 1% esélyük volt megtörténni. Ha ez így van, akkor az értelmes élet csak 1-en alakulhat ki 100 trillió élhető bolygóból. Ha pedig az élhető bolygók ritkák, akkor talán mi vagyunk az egyetlen értelmes élet a galaxisban, vagy akár a látható univerzumban.”

hirdetes

 

Az evolúció csak egyszert történhetett meg a tudósok szerint

hirdetes

 

„És mégis, itt vagyunk. Ez csak jelent valamit, ugye? Ha az evolúciónak 100 trillió helyzetből egyszer van szerencséje, mi az esélye annak, hogy pont azon a bolygón legyünk, amin megtörténik? Valójában 100% az esélye annak, hogy pont azon a valószínűtlen bolygón legyünk, hiszen különben nem beszélgethetnénk egy olyan bolygón, ahol a fotoszintézis, az összetett sejtek, vagy állatok nem fejlődtek ki. Ez az emberközpontú alapelv: a Föld történetének lehetővé kellett tennie, hogy az értelmes élet kialakuljon, különben nem lehetnénk itt, hogy tűnődjünk rajta.”

 

„Az intelligencia úgy tűnik, hogy valószínűtlen események egész sorozatától függ. De a bolygók óriási mennyisége alapján, akárcsak úgy, mintha végtelen számú majom ütögetné a saját kis írógépét, amin aztán az egyik megírja a Hamletet, egyszer muszáj kialakulnia valahol. Mi lettünk valószínűtlen eredmény.”
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 76

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek Hírek Tudomány

Szótár

továbbengedés

hozzájárulás egy folyamat következõ szakaszába való továbblépéshez ... Tovább

átsorolás

nem megfelelõ termék fokozatának módosítása, hogy az az eredetitõl eltérõ... Tovább

Tovább a lexikonra