notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kell-e fertőtleníteni a koronavírus miatt a boltban vásárolt vagy kiszállított élelmiszereket?

hirdetes

Kell-e fertőtleníteni a koronavírus miatt a boltban vásárolt vagy kiszállított élelmiszereket?

Máté Balázs, online marketing tanácsadó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Vajon elkapható a koronavírus fertőzés a boltban vásárolt vagy házhoz szállított ételek csomagolásáról vagy magukról az ételekről? Az USA járványügyi központjának állásfoglalását közöljük! 

Kell-e fertőtleníteni a korona vírus miatt a boltban vásárolt vagy kiszállított élelmiszereket?

A koronavírus járványnak köszönhető bizonytalan helyzet miatt az emberek próbálnak minél kevesebbszer elhagyni otthonaikat, így sokan egy-egy bevásárlás során az átlagosnál több élelmiszert is hazavisznek magukkal, illetve rendelnek online webshopokból, házhoz szállító cégektől (Tudtad, hogy könnyen megállapíthatod, milyen cég szállít házhoz a környékedben? Készült egy térképes, nagyon jó kereső erről, kattints ide, nézd meg most!) . Ilyenkor jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon kell-e fertőtleníteni a boltból hazahozott vagy a szállító által kihozott élelmiszereket, hiszen a pultokra kipakolt gyümölcsöket és dobozos termékeket is sokan összefogdoshatják, mielőtt az ember kosarába és otthonába kerülnének, de a szállító maga is hozzáér a termékekhez. 

Az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) szerint a vírus sokkal nagyobb eséllyel terjed már fertőzött személyek által kilélegzett folyadékcseppekkel, mint különféle felületekről (legyenek azok csomagolt vagy friss élelmiszerek). De nem zárják ki azt sem, hogy tárgyakra tapadva is terjed. 

hirdetes

Persze ez így önmagában nem ad választ minden kérdésre, és viszonylag keveset árul el az esetleges veszélyekről is, amiknek egy bevásárlás során tesszük ki magunkat és családunkat. Lássuk teáht hogy mit kell tudnod a bevásárlókosarak, szatyrok, illetve friss és csomagolt élelmiszerek kezeléséről a koronavírus alatt (akár te vásárolod, akár rendeled őket).

Biztonságosak-e koronavírus ferrtőzés szempontjából az újrahasználható bevásárlószatyrok?

A jelenlegi álláspont szerint a vírus sokkal nehezebben terjed felületekről, mint emberről emberre.

„Habár elméletileg lehetséges, hogy egy újrahasználható szatyor is felvehet kórokozókat (úgymint a koronavírust) az üzletben, a legnagyobb veszélyt azok a már COVID-19-cel fertőzött emberek jelentik” – Donald W. Schaffner, PhD, élelmiszertudós (Rutgers Egyetem)

hirdetes

Azonban ha attól félsz, hogy a bevásárlószatyrok veszélyes kórokozókat hozhatnak otthonodba, akkor persze ki is moshatod őket a biztonság kedvéért. A CDC szerint a ruhák és szövetszatyrok mosószeres tisztítása (a gyártói utasítások szerint) kellően hatékony védelmet biztosít.

Ha extra óvatos szeretnél lenni, akkor kint is hagyhatod a szatyrokat a garázsban, a szabadban, vagy egy egyébként üres szekrénybe is berakhatod őket néhány napra (ennyi idő után az előzetes kutatások szerint a vírus már nem lesz jelen a felületeken).

Ha mégis beviszed szatyraidat otthonodba, ügyelj rá, hogy te pakold bele a termékeket az üzletben, és ne a pénztáros.

Kell-e fertőtleníteni a csomagolt élelmiszereket és tárolókat a koronavírustól?

Lapozz a következő oldalra, mutatom az Egyesült Államok Járványügyi Központja (CDC) állásfoglalását! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

védjegyoltalom

Védjegyoltalomban részesülhet minden olyan megjelölés (szó, szóösszetétel, betű, szám,... Tovább

jellemzõ

megkülönböztetõ tulajdonság 1. MEGJEGYZÉS: Egy jellemzõ lehet... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek