notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kell-e fertőtleníteni a koronavírus miatt a boltban vásárolt vagy kiszállított élelmiszereket?

hirdetes

Kell-e fertőtleníteni a koronavírus miatt a boltban vásárolt vagy kiszállított élelmiszereket?

Máté Balázs, online marketing tanácsadó
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Kell-e fertőtleníteni a korona vírus miatt a boltban vásárolt vagy kiszállított élelmiszereket?

További tippek a biztonságos étkezéshez a koronavírus alatt

Először is hideg, folyó víz alatt alaposan mosd le őket, majd használj egy száraz, tiszta konyharongyot vagy papírtörlőt, hogy eltávolítsd róluk a maradék koszt és esetleges kórokozókat. A keményebb héjú gyümölcsöket és zöldségeket egy zöldségkefével is ledörzsölheted, persze ügyelve rá, hogy a kefét megtisztítsd és hagyd megszáradni két használat között.

Dobd ki a saláták és káposzták külső leveleit, és húzd szét a fejeiket, hogy minden levelet alaposan leöblíthess.

Az FDA nem javasolja, hogy bárki szappannal, vagy mosószerrel tisztítsa meg zöldségeit és gyümölcseit, ugyanis ezeket a hivatal nem tartja megfelelőnek ilyen célú alkalmazásra élelmiszereken. A különféle vegyszeres mosótermékek továbbá az élelmiszerekbe is beszívódhatnak, és a szervezetbe jutva károsak lehetnek.

Ha hallottad már valahol, hogy ecetes oldatban kell megmosni az élelmiszereket, akkor ennek sem szabad hinni. Az ecet sem tartozik az FDA által jóváhagyott fertőtlenítőszerek közé, és a hivatal koronavírus ellen használható felületfertőtlenítő termékek listáján sem szerepel. Az élelmiszerbiztonsági szakértők szerint az ecet nem hatékonyabb a koronavírus ellen, mint a csapvíz.

hirdetes

A legtöbb szakértő szerint tehát nem kell aggódnod, ha megfelelően lemosott nyers zöldségeket és gyümölcsöket szeretnél enni. Sokkal nagyobb veszélynek teszed ki magad azzal, hogy emberek közé mész bevásárolni, mint azzal az étellel, amit hazahozol onnan, és (alapos mosás után) megszel.

 

További tippek a biztonságos étkezéshez a koronavírus alatt

Habár mindenki a koronavírussal van elfoglalva (ami ilyenkor érthető is), nem szabad megfeledkezni az általános élelmiszerbiztonsági óvintézkedésekről sem, hiszen nem éppen ez a legideálisabb időszak arra, hogy valaki ételmérgezést kapjon, és kórházi ellátásra szoruljon.

hirdetes

Nem csak a gyakori kézmosásra kell odafigyelni, hanem a főzéskor használt felületek és eszköztök rendszeres és alapos fertőtlenítésére is. E mellett ügyelj rá, hogy friss élelmiszereidet mindig a megfelelő hőmérsékleten (4°C alatt) tartsd.

Nem árt továbbá felcímkézni élelmiszereidet, és mindig igyekezni előbb elfogyasztani azokat, amiket korábban vettél, hogy semmi se vesszen kárba. Próbáld úgy berendezni hűtőidet, hogy az új élelmiszerek mindig kerüljenek hátra, hogy a régebbiek folyamatosan előre tolódjanak, és azokat vehesd ki először.

Mindig alaposan csomagold be a nyers húsokat és a tenger gyümölcseit, vagy helyezd őket légmentesen záró tárolókban. Fontos, hogy ezeket az élelmiszereket lehetőleg egy fém tálcán, a hűtő alján tartsd, hogy az esetlegesen kiszivárgó nedveik ne csepegtessék össze az alattuk lévő többi élelmiszert.

 

Koronavírus ellen is hatékony maszk használata vásárlás közben

Ha úgy döntesz, nem a házhoz szállítst választod, mindenképpen viselj maszkot! De nem akármilyen masz véd meg!  Érdemes erről megnézned a Vizimentők Magyarországi Szakszolgálatának tájékozatóját az alábbi videóban!


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

vertikális marketingrendszer

Az értékesítési út szereplői közötti valamilyen mértékű vertikális integráció megléte. Tovább

előirányzott eladás

Az értékesítés várt volumenének konzervatív becslése. Rendszerint a jelenlegi... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek