notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Adjuk be gyermekünknek a szükséges védőoltás vagy nem?

hirdetes

Védőoltás

Rákóczi Zita portál menedzser
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nincs olyan anya és apa a világon, aki ne aggódna gyermeke egészségéért, s aki ne a legjobbat akarná csemetéjének. Így, ha a védőoltások kerülnek szóba, a szülők rendszerint két táborra szakadnak. A kötelező védőoltások hívei és ellenzői egyforma elánnal védik a maguk igazát, sorolják meggyőző érveiket. De nem csak ők, hanem az orvos szakma egy része is megosztott.

Félelem

A védőoltásokkal szembeni félelem, illetve azok beadásának elutasítása számos okra vezethető vissza. Vannak, akiknek vallási, másoknak filozófiai ellenvetéseik vannak. Egyes szülők a vakcináció kötelező jellegét az államhatalom személyi szabadságjogokat korlátozó intézkedéseként értelmezik. Néhányan pedig nincsenek meggyőződve a vakcinák biztonságosságáról, hatékonyságáról, illetve azt gondolják, hogy a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek nem jelentenek túl nagy kockázatot.

A statisztika azt mutatja, hogy oltás nélkül a gyermekek sokkal nagyobb valószínűséggel szenvednének egészségkárosodást, mint amiatt. A védőoltások által biztosított előnyök messze túlszárnyalják a ritka, és legtöbbször banális szövődmények miatti kockázatot. Nyilvánvaló, hogy sokkal több fertőző betegség és halál fordulna elő a védőoltások nélkül.

Éves statisztikák

Az amerikai járványügyi központ adatai szerint a gyerekek több mint 93 százaléka, mielőtt először iskolába megy, megkapja a védőoltásokat. Mégis, egy a közelmúltban készült felmérés szerint az amerikai gyermekorvosok 70 százaléka számolt be arról, hogy legalább egy olyan szülő van a praxisában, aki nem engedi, hogy gyermekét beoltsák.

A szakemberek azt állítják, hogy a védőoltások összességében véve sokkal több embert mentenek meg, mint amennyinek ártanak. Van néhány enyhébb mellékhatásuk (fájdalom, duzzanat az oltás helyén, hőemelkedés, levertség), de a súlyosabb esetek igen ritkák.

hirdetes
A szülők mégis sok esetben az orosz ruletthez hasonlítják a védőoltás beadását, különösen tiltakoznak, vagy legalábbis kételkednek azok, akinek volt már rossz tapasztalatuk, vagy a környezetükben hallottak oltás utáni megbetegedésről.

A kutatók szerint teljesen kockázatmentes védőoltás nem volt, és nem is lesz. Dolgoznak azonban olyan nyújtott hatású oltóanyagon, amely lehetővé teszi, hogy minél ritkábban kelljen beoltani a gyermekeket.
Egy marylandi kutatócsoport szerint azok a szülők, akik nem adatják be gyermekeiknek a védőoltásokat, félelemből teszik, mert attól tartanak, hogy az oltás többet árthat, mint maga a betegség, amelynek megelőzésére adják.

Oltás ami autizmus okoz a babáknál

Azok a szülők, akik nem engedik beoltatni gyermeküket, halálos veszélynek teszik ki a saját gyermeküket és a másokét is. A beoltatlan gyermekeknél 35-ször nagyobb például a kanyaró kockázata. Angliában és Skóciában sokan nem adatták be a kombinált oltást, aminek következtében nagyobb járványok is kialakultak.
Nagy-Britanniában a szülők az autizmustól való félelmük miatt akkora nyomást gyakoroltak a hatóságokra, hogy a csecsemők nem kapnak többé higanyt tartalmazó tartósítóval ellátott oltást, jelentette ki a Brit Egészségügyi Minisztérium.

hirdetes

Az Egyesült Államokban végzett kutatások szerint a higany alapú tartósítók egerek agyában autizmushoz hasonló tüneteket okoznak. A brit Egészségügyi Minisztérium kijelentette, hogy nincs bizonyíték az oltások és az autizmus közötti kapcsolatra. Átállnak továbbá a szájon át adott gyermekbénulás elleni oltóanyagról a kombinált oltásban beadható vakcinára, hogy elkerüljék az igen ritka fertőzést.

Önmagunk védelme érdekében fontos, hogy továbbra is oltassuk magunkat, hiszen a védőoltással megelőzhető fertőző betegségek továbbra is léteznek, és az első adandó alkalommal lecsaphatnak a védtelenekre.
Végül, de nem utolsó sorban, okot ad még rá, hogy beoltassuk magunkat, a bennünket körülvevők védelme.
Nagyon ritkán, de előfordul, hogy valakit nem lehet immunizálni (mert például súlyos allergiás tünetekkel reagál a vakcina valamely összetevőjére), vagy az oltás(ok) ellenére nem alakul ki védettsége. Ezek az emberek védtelenek maradnak adott fertőző betegséggel szemben, és a megelőzésre egyetlen reményük az őket körülvevő immunizált személyek által biztosított ún. csoportimmunitás.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

tervezés és fejlesztés

folyamatok összessége, amely a követelményeket elõírt jellemzõkké vagy egy termék... Tovább

szervezet

munkatársak csoportja és feltételrendszer, a felelõsségi körök, a hatáskörök és a... Tovább

Tovább a lexikonra