Az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai vegetáriánusok által fogyasztható szalonnát állítottak elő. No persze, nem olyan, mint az igazi, de elkészítése igen egyszerű.

A Szevodnya című ukrán napilap adta hírül a diákok által előállított “szalonnáról” készült információt.
A szalonna az ukránok egyik nemzeti ételének számít, így feladatuknak érezték a vegetáriunus változatának megalkotását. A vega műszalonna elkészítése roppant egyszerű, mivel csak növényi olajból és zselatinból áll. Az ukrán egyetem táplálkozástani tanszékének tanára, Dmitro Bigyuk szerint a vegetáriánus szalonna sokkal egészségesebb, mint az eredeti. Ez a fajta “szalonna” nem tartalmazza az állíti eredetű szalonnában lévő káros anyagokat. Az egyetemi tanár azt is elmondta, hogy többféle zsírtartalmú és ízesítésű szalonnát is el tudnak készíteni. Például sósat, paprikásat, fűszerekkel ízesített, de akár savanyút vagy édes ízűt is. Állítása szerint a megfelelő fűszerezéssel megkülönböztethetetlen íze van az igazi szalonnától. Azért erre kíváncsiak lennénk. Arról nincs információ, hogy vegetáriánus szalonnájukat mikor készülnek piacra dobni, de kíváncsian várjuk az egészséges szalonna megjelenését itthon is.