notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Veszélyes lehet az emberre is a gleccserekben összegyűlő radioaktivitás

hirdetes

Veszélyes lehet az emberre is a gleccserekben összegyűlő radioaktivitás

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Brit tudósok felfedezték az állandó jégtakarókban az atomkísérletek, atomrobbanások és atomkatasztrófák aggasztó mértékű maradványait.

Veszélyes lehet az emberre is a gleccserekben összegyűlő radioaktivitás

Mivel a csernobili és fukusimai reaktorok katasztrófái, valamint az atomfegyvertesztek radioaktív nyomot hagytak az Alpok, az Északi- és Déli-sarkvidék, Kanada, Izland és a Kaukázus gleccserein, azok veszélyes mértékű radioaktivitást rejthetnek – mondta Caroline Clason brit kutató szerdán az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) bécsi közgyűlésén.


A Plymouthi Egyetemen dolgozó Clason és kollégái megvizsgálták, milyen nyomokat hagytak hátra az atomfegyverek tesztjeiből és az atomerőmű-katasztrófákból bekövetkező radioaktív csapadékok a felszíni gleccserjégben.

hirdetes


Eredményeik szerint ott nagyságrendileg nagyobb mennyiségű radioaktív anyagok gyűltek fel, mint a természetben általában. A gleccser tízszer hatékonyabb "szemétgyűjtő", mint a zuzmók és a mohák, amelyek már maguk is nagyon nagy mértékű radioaktivitást képesek felvenni – fejtette ki a gleccserkutató.


A klímaváltozás miatt a gleccserek mindenütt nagyon gyorsan olvadnak és radioaktív elemeket szabadítanak fel Clason szerint. Ezek az olvadékvízzel bekerülnek patakokba és folyókba, így az "örök jégből" (állandóan fagyott területek) eljutnak az emberi civilizációba. Rontják a vízminőséget, és lehetséges, hogy a táplálékláncba is bekerülnek.

hirdetes
A reaktorok katasztrófáinak és az atomfegyverek tesztjeinek tehát messzebbre nyúló és hosszabban tartó következményei vannak, mint azt eddig feltételezték, ráadásul a gleccsereken keresztül még egyszer hozzájárulnak a környezetszennyezéshez - véli Clason.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

rabatt

Nagy tételben vásárló vevő számára engedmény.   ... Tovább

seo

Mit is jelent a SEO rövidítés?  A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Tudomány