notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Vevõi audit

hirdetes

Vevõi audit

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Célja a szállító minõségképességének értékelése, megítélése

A minõségügyi rendszer mûködtetése a vállalat vezetésének egyik fontos eszköze a vevõk igényeinek minél tökéletesebb kielégítése, a minél jobb piaci szerelés érdekében. A rendszer mûködését azonban megfelelõ módon láthatóvá, érzékelhetõvé kell tenni az érdekelt felek számára.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Ennek egyik legjobb módja lehet, ha a vállalat az érintetteknek közvetlen tapasztalatok szerzésére nyújt lehetõséget, meghívja õket, és a helyszínen ismerteti a vállalati folyamatok szabályos mûködését. Többször maguk a vevõk igénylik az ilyen helyszíni szemlét. Ezt nevezzük vevõi auditnak, vagy második fél által tartott auditnak.A fél a vállalat vevõje, akivel szerzõdéses kapcsolatban áll, vagy erre a kapcsolatra törekszik.

A vevõ által végzett felülvizsgálat célja

a szerzõdésben elvártak teljesítési képességének ellenõrzése. A vevõ (2. fél) által lefolytatott audit legtöbbször az általános helyzetértékelésen túl a vevõ szempontjai szerint történik. A felülvizsgálatot a szállító saját üzleti érdekeinek függvényében engedélyezi, ezért általános jellemzõit nehéz meghatározni. Gyakran a vevõ a beszállítást végzõ vállalat minõségirányítási rendszerét vizsgálja felül, amelynek célja a beszállító minõségképességének megítélése, esetleges javítása. A beszállítói auditot végezhetik a megrendelõ saját szakemberei, vagy a megrendelõ által megbízott külsõ szakemberek. A helyszíni vevõi audit során a dokumentáció távoli elérésén túlmenõen az auditornak lehetõsége van a rendszer teljes mûködési területének elérésére is, ha a betekintési jogosultságot engedélyezi számára a vállalat az audit idõtartamára.

hirdetes

Miért akar a vevõ auditot?

A vevõ a termék vagy szolgáltatás minõségét eleve kiválónak igényli. Ezen túlmenõen megbízható információt szeretne arról is, hogy a szállítójára mint megbízható partnerre hosszabb távon is támaszkodhat-e.A nem szabványos követelményeket a vevõ kiadvány vagy más formában általában elõre a szállító rendelkezésére bocsátja. A követelmények teljesülését általában a vevõ által szabványosított kérdéslista segítségével ellenõrzik, és számszerûen vagy százalékos formában határozzák meg.

hirdetes
A vevõi auditról készült jelentés egyrészt a szállító megítélésének egyik kulcseleme, másrészt hasznos információval szolgál a szállító számára a javítandó területekre vonatkozóan. Vevõi auditot az elsõ rendelés elõtt, illetve azt követõen meghatározott rendszerességgel szoktak végezni. Természetesen ettõl eltérõ gyakorlat is lehetséges.

Mi a célja a vállalatnak?

A vállalat ezzel mindenképpen azt akarja kifejezni, hogy a termék, a szolgáltatás mindig és mérhetõen kiváló, a munkafolyamatok (materiális, információs fõ- és segédfolyamatok) szabályozottak, a tárolási-szállítási feltételek és körülmények kiválóak, magas fokú a biztonság és a környezetvédelem a gyártás során, és még egyéb, a piaci megjelenésben fontos elem kiválóan mûködik.

ISO 9001, ISO 14001 ISO17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai megerõsítés

olyan mûveletek összessége, amelyek annak biztosításához szükségesek, hogy egy... Tovább

telemarketing

Reklámüzenetek eljuttatása közvetlenül az emberekhez, telefonon keresztül. In-bound: ha az... Tovább

Tovább a lexikonra