notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Villámlott az Északi-sarkkör közelében, és ez nagy gond

hirdetes

Villámlott az Északi-sarkkör közelében, és ez sokkal nagyobb baj, mint gondolnánk

ich.hu
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Újabb bizonyítékot szolgáltattak a tudósok arra, hogy valami nagyon nincs rendbe a bolygóval.

Villámlott az Északi-sarkkör közelében, és ez nagy gond

A nyár folyamán túlságosan nem kelt túl nagy feltűnést, ha villámlik az égbolt. A Földön naponta 8 millió villámcsapás történik, vagyis nagyjából 100 percenként. Nem mindegy azonban, hogy a jelenséggel hol találkozunk. Magyarországon például semmi extra nincs ebben, ám az Északi-sarkvidék környékén nagyon ritkán fordul elő ilyesmi. Az amerikai Nemzeti Időjárási Szolgálat azonban a hétvégén villámlást észlelt az Északi-sarktól mintegy 480 km-re – írja az Earther.


A jelenségre először az alaszkai éghajlatszakértő Brian Brettschneider figyelt fel, méghozzá a Global Lightning Dataset adatai alapján. Ez egy olyan, magánkézben lévő adatbázis, ami a világon telepített érzékelők által közölt adatokra támaszkodik. A rendszert úgy fejlesztették ki, hogy közel 6000 km-ről is képes észlelni egy villámlást. Ezek az adatok erőítették meg, hogy a Jeges-tenger felett villámlott, az északi szélesség 85. fokánál.

hirdetes


A villámlás kialakulásának számos tényezője lehet, de az egyik legfontosabb komponens a légköri instabilitás. Az alsó légkörnek melegnek és nedvesnek kell lennie, míg a felsőnek hidegnek és száraznak.


A hideg ezen a területen alapvetően nem szokatlan, ám a meleg, nedves légtömegnek elviekben semmi keresnivalója nincs ott. A jelenléte jelzi, nagyon nagy a baj a bolygón. Lehet, hogy a klímakatasztrófa közelebb van, mint gondolnánk.

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

mérési folyamat

mûveletek összessége egy mennyiség értékének meghatározáshoz Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Tudomány