notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Számítógépes vírus került az űrállomás fedélzetére

hirdetes

Számítógépes vírus került az űrállomás fedélzetére

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Számítógépes vírus került az ISS nemzetközi űrállomás fedélzetére, írja a BBC. A W32.Gammima.AG ázsiai online játékok felhasználóneveit és jelszavait gyűjti be titokban, az azonban mindeddig ismeretlen, hogyan is került egy ilyen vírus az űrbe. Az esetet a NASA is elismerte

Vírusos laptop

A vírus júliusban került a világűrbe az asztronauták laptopjain. Míg az űrállomás működését a vírusfertőzés semennyiben nem érinti, a NASA nyomozást indított azzal kapcsolatban, hogy ki és hogyan tudta a biztonsági rendszereket kijátszani. Az ISS fedélzetén legalább két laptop fertőzött, amiből az következtethető ki, hogy a vírus egy adattároló egységen került az egyik gépről a másikra.

Míg ez a történelem első hivatalos bejelentett űr-vírusfertőzése, a NASA egyik sajtószóvivője, Kelly Humphries úgy nyilatkozott, már voltak korábban is hasonló, az űrhajósok életét egy pillanatig sem fenyegető, apróságszámbamenő fertőzések.

hirdetes

Az ISS számítógépei nem kapcsolódnak közvetlenül az internethez, bár van hozzáférésük szatellites adatkapcsolathoz, amellyel képesek emaileket, információkat, videókat küldeni és fogadni.

Az űrhajósok által használt fertőzött laptopokat arra használták, hogy emaileket küldjenek, illetve egyes táplálkozási kísérletekkel kapcsolatos információkat tároljanak rajtuk, ezen gépek nem képezik részét az űrállomás irányítórendszerének, nyilatkozta a NASA. A BBC értesülései szerint az asztronauták laptopjain semmilyen antivírus-program nem található.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

információ

értelemmel bíró adat Tovább

Tovább a lexikonra