notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Viszlát, konzolok és izmos PC-k?

hirdetes

Viszlát, konzolok és izmos PC-k? Itt a Stadia, a Google videojátékos csodája

ich.hu
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bebizonyosodott, ami korábban már sejthető volt: nem konzolt épített a Google, hanem a játékok élvezetes futtatásához szükséges hátteret, amit megfelelő internet birtokában elviekben bárki igénybe vehet. Itt a Stadia, ami a Google szerint a PlayStationt és az Xboxot is nyugovóra küldi. Nem tengerentúli csoda lesz, Európába is jön.

Viszlát, konzolok és izmos PC-k?

Nem újabb hardverek kiadásában, hanem erős háttérszolgáltatás építésében látja a jövőt a Google, ha videojátékokról van szó, hogy mindenki azonos körülmények között játszhasson – nagyjából így összegezhető a keresőóriás a San Franciscó-i Game Developers Conference-n (GDC) tett keddi bejelentése.


Az ígéretes felvezetés után a vállalat hosszú ideje készülő videojátékos platformja is bemutatkozott, amit Stadia néven kell majd keresniük a felhasználóknak, ám nem a boltok polcain: a Stadia ugyanis nem egy kézzel fogható termék, hanem a magasabb hardverigényű videojátékok futtatására is alkalmas platform.


A szolgáltatáshoz szükséges erőt a Google hardverparkja biztosítja, ami egyúttal leveszi a felhasználókra évtizedek óta nehezedő terhet: nem kell új és erősebb komponenst vásárolni a számítógéphez, hogy az újonnan megjelenő játékokkal is játszhasson a felhasználó. A Stadia mindezt ugyanis helyettesíti.


A Google elmondása szerint a platform mögötti grafikai erőt az AMD-vel együtt fejlesztették ki, így született meg a Stadia különleges GPU-ja, amely a cég szerint igen izmos, 10,7 teraflopos sebességre képes. A Google szerint mindez olyan erős, ami a jelenlegi legjobb PlayStation és az Xbox One grafikai teljesítményét összeadva is jobb eredményt produkál a felhasználói oldalon.

hirdetes


Mennyi az annyi?


A Google keddi bejelentése szerint a vállalat infrastruktúráján működő platform 1080p-s felbontás mellett és 60 fps-sel streameli a felhasználók eszközén megjelenő tartalmakat, gyártótól, kiadótól, és a többitől teljesen függetlenül. A minőség ráadásul csak kezdetben lesz ilyen, a Google tervei szerint idővel akár 8K-ban is elérhetővé válik a játék.


A Stadia igazi erejét az eszközfüggetlen játék jelenti a Google szerint, ugyanis a "sugárzott" tartalmak nem csak számítógépeken jelenhetnek meg, laptopon, sőt, mobilon is játszhatunk, ha elég erős netünk van hozzá, hiszen minden mást a Stadia működéséért felelős háttér biztosít. Ha úgy tetszik: mi csak a tartalmat kapjuk, a többit már a Google intézi. Mi több: ha épp valamilyen youtuber által játszott programot látunk a videomegosztón, gombnyomásra mi is bekapcsolódhatunk. Feltéve, ha a műsorvezető engedélyezi ezt.

hirdetes


Kontroller is van


A Google egy különleges vezérlőt is készített a Stadiához. Ez kicsit olyan, mintha a PlayStation és az Xbox saját kontrollerét gyúrták volna össze. Érdekessége, hogy a már említett, az azonnali játékra alkalmas gomb mellett a Google saját virtuális asszisztensének aktivilásához szükséges billentyűt is kapott. A cég szerint ezzel játék közbeni segítséget kérhetünk.

© Google


Mikor, hol, mennyiért?


A Stadia meglepetésre nem csak a tengerentúlon igénybe vehető jóság lesz, a Google világszintű letámadásra készül: az Egyesült Államok mellett Európa főbb részein még idén elindul. Azt, hogy mennyiért lesz igénybe vehető, és hogy pontosan milyen játékok kiszolgálására lesz alkalmas, egyelőre nem közölték. Ezt alighanem meghagyják a nyári E3 szakkiállításra. Egy dolog viszont már most sejthető: a Stadia teljesen új irányt nyit az iparban, amire az Xboxnak és a PlayStationnek is reagálni kell valahogy. Különben baj lesz.


 

Forrás: HVG.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

hatékonyság

az elért eredmény és a felhasznált erõforrások viszonya Tovább

Belső referenciaár

Az az érték, melyet a fogyasztó egy adott áruért indokoltnak tart megadni. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Külföld Technológia