notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Egészséges e ha szedünk vitamin pótló gyógyszereket?

hirdetes

A vitaminok nem is egészségesek

Asztalos Karolina portál menedzser
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A BBC számolt be a koppenhágai egyetem kutatóinak tanulmányáról, akik 67 kísérletsorozat eredményeit összegezve arra jutottak, hogy egyes vitaminok többet ártanak a szervezetnek, mint amennyit használnak. A bétakarotinról, az A- és E-vitaminról derült ki, hogy hajlamosak megzavarni a test természetes védekező mechanizmusait, és így közvetetten növelik a szívbetegségek és a rák kialakulásának esélyét.

Az összesen 233 ezer tesztalanyt vizsgáló tanulmány szerint a normál étkezésen felül bevitt A-vitamin-pótlás 16, a bétakarotin 7, míg az E-vitamin 4 százalékkal növeli a halál esélyét azonos korban, a vitaminokat nem szedő alanyokhoz képest. A gyakran szedett vitamintabletták főbb összetevői közül a C-vitamin, és a szelénium esetében nem mutatott ki hasonló jelenséget a kutatás.

hirdetes

Nyugat-Európában a lakosság 10-20 százaléka szed rendszeresen vitaminokat, az erre épülő piac évi 2,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít.

A Health Supplements Information Service szóvivője kiemelte, hogy természetesen ez nem vonatkozik azokra, akiknek a normál étrendje nem tartalmaz elég vitamint; náluk a külső pótlás természetesen hasznos.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

feljegyzés

dokumentum , amely rögzíti az elért eredményeket vagy bizonyítja tevékenységek... Tovább

Tovább a lexikonra