notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!
Máté Balázs online marketing asztali

A webáruházak hatmilliárdot kapnak a karácsonyi tortából

A webáruházak hatmilliárdot kapnak a karácsonyi tortából

hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Karácsony közeledtével a túlzsúfolt hipermarketeket és bevásárlóközpontokat kerülendõ, egyre többen szavaznak bizalmat az internetes vásárlásnak – a szezon kezdete óta az online áruházaknál megduplázódott a szokásos forgalom. A becslések szerint a webáruházak decemberben csaknem hatmilliárd forintos forgalomra számíthatnak.

 

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

 

A webáruházak hatmilliárdot kapnak a karácsonyi tortából 

 Átlagosan a teljes évi forgalom 25-30 százalékát bonyolítják le a november–decemberi karácsonyi idõszak alatt az online áruházak. Bár ez az arány évek óta változatlan, az online kereskedelem évi 40 százalékos növekedésével összevetve ez hatalmas fejlõdést jelent évrõl évre – mondta el az Üzlet & Sikernek a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetõje. Lemák Gábor hozzátette: az év végi forgalomnövekedés azonban nemcsak a karácsonynak, hanem a télnek is köszönhetõ, mivel egyre népszerûbbek az olyan online turisztikai szolgáltatások, mint például a síutak lefoglalása és utasbiztosítás kötése.  Ütemesen fejlõdõ piac

Bár a hazai internetezõknek csupán hat százaléka vásárol a világhálón, az e-kereskedelem egyre nagyobb lehetõséget jelent a termékeit interneten is árulni kívánó kis- és középvállalkozásoknak. Az egyelõre alacsony vásárlási adatok ugyanis egy rohamosan fejlõdõ piacot takarnak.

hirdetes

A GKI adatai szerint a Magyarországon mûködõ csaknem 1000 webáruház – évi 40 százalékos növekedés mellett – 2005-ben várhatóan 18 milliárdos forgalmat bonyolít majd le.
 
 A GKI adatait alátámasztják az online áruházak is: a TeszVesz online piactér napi 5 millió forintos forgalma megduplázódott, a Depo.hu webáruház pedig 30–40 százalékos megrendelésnövekedésrõl számolt be az Üzlet & Sikernek.

A virtuális vásárlás mellett nemcsak a kényelmi szempontok szólnak, hanem sokszor a kedvezõbb árak is. A GKI adatai szerint az online áruházak 35 százaléka a termékek többségét, további 35 százaléka pedig egy részét olcsóbban kínálja, mint a hagyományos kiskereskedelmi egységek.

A növekvõ online megrendelések ellenére azonban még nagyon ritka, hogy a felhasználók a teljes karácsonyi vásárlásukat a fotelbõl bonyolítsák – az átlagos e-vásárló a karácsonyi szezon alatt mindössze egy-két ajándékot rendel az interneten keresztül.

hirdetes

A kiszámítható termék a sláger

A szezon webes slágertermékei egyértelmûen a „kézzelfogható" termékek, így a könyvek, DVD-k, CD-k és számítógépes játékok – fogalmazott Lemák Gábor. A szintén népszerû mûszaki cikkek közül a legkelendõbbek továbbra is a digitális fényképezõgépek és az mp3-lejátszók.

Ezzel szemben Magyarországon elenyészõ az élményorientált termékek (például parfüm, ruházat) online vásárlása. Ez Lemák Gábor álláspontja szerint részben magyarázható a bizalmatlan, online vásárlásban még járatlan magyar internetkultúrával, illetve a webes áruházak meglehetõsen konzervatív portfóliójával. Innovatív, új termékek eladását nem kockáztatják meg a kereskedõk, és az új piaci szereplõk is csak azt merik kínálni, amit konkurenseik már sikerrel el tudtak adni – vélekedett a GKI kutatásvezetõje. 

Forrás: www.fn.hu

ISO 9001, ISO 14001 ISO 17799 rendszerkiépítéshez, honlapkészítésre állami támogatás segítségével kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 4.7

Szótár

vevőorientáció

Olyan gondolkodási mód és gazdálkodási gyakorlat, amely a vállalat minden döntését a vevő... Tovább

auditcsoport

egy, vagy több auditor , aki auditot végez 1. MEGJEGYZÉS: Az... Tovább

Tovább a lexikonra