notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Webes, torrent, ftp letöltések

hirdetes

Webes, torrent, ftp letöltések

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Internetezés közben gondolom már sokan találkoztak az FTP kifejezéssel. Maga a szó a File Transfer Protocol-t takarja. Ide tudunk fel- és letölteni fájlokat, vagy IP címet adunk meg, vagy domain nevet. Kapcsolódni egyszerűen tudunk, nem kell hozzá különösebben semmi extra program, pl az Internet Explorer-be, ha beírjuk hogy ftp.valami.hu akkor megnézhetjük az adott oldal, mappa tartalmát attól függően, hogy mit engedélyeztek számunkra. Kétféle ftp szerver létezik, az első ahová mindenféle azonosítás nélkül bemehetünk, a második ahol szükségünk van felhasználói névre és jelszóra.

Ftp letöltés

Ftp letöltésnél, a fentebb említett kellemetlenségek közül megúszhatunk egyet ,s mást. Attól nem kell tartanunk, hogy felugró ablakok tömege borítja be a képernyőnket, attól sem hogy valami vírust kapunk böngészőnkön vagy épp kliens programunkon keresztül.

De még itt is felléphet a "fake" letöltés, azaz hogy másnak hisszük a letöltött állományt, mint ami valójában. Az előny a sávszélesség, ami általában a saját internetünk függvénye, vannak esetek persze mikor az ftp szerveren van korlátozva, hogy mennyivel tölthetünk, de ha arányaiban nézzük, ez a tipus a kevesebb.

Ftp lehetőségei

A névtelen hozzáférést biztosító ftp szerverek lehetnek nagyvállalatok szerverei, nyílt forrású projektek, programok tárhelyei, ahova a címet beírva már be is jelentkeztünk, és böngészhetünk, letölthetünk onnan. Ha hosszútávon szeretnénk ftp-t használni akkor célszerűbb egy arra kihegyezett programot használni, hiszen a böngésző mégiscsak a weblapok megjelenítésére van. Ilyen program lehet a windows alatt népszerű Total Commander, vagy a FileZilla, az előbbi fizetős, az utóbbi ingyenes.

Tegyük fel, hogy keresünk egy programot, a honlapján lehetőségünk van arra, hogy letöltsük, válogatni lehet hogy milyen formában szeretnénk. Általában http, ftp és torrent ami manapság elterjedt. A http letöltés a böngészőben történik, vagy a saját letöltés vezérlőjével, vagy az erre a célra feltelepített programmal, kiegészítővel. Erre a linkre kattintva vagy bejön maga a letöltés ablak, ahol eldöntjük hova is mentsük az állományt, vagy egy újabb oldalt tölt be, ahol ismét egy linkkel találkozunk. Az ilyen típusú letöltéseknek van persze némi hátulütője is.

hirdetes

Persze nem lehet mindent torrent-en vagy ftp-n letölteni, de sokszor lehet találkozni olyan letöltéssel, mikor a linkre kattintva feldob vagy 20 egyéb ablakot ( ha nincsenek alapól tiltva ezek), vagy lezhetőségünk van egy úgynevezett "3rd party" szoftver telepítésére is gépünkre amiről egyrészt vagy nem tudunk. Persze beállított virusírtó / tűzfal mellett ez nem jelent gondot, de sokan nem használnak még ma sem ilyen programot, mert mindenki úgy gondolja vele nem történik meg.

Ha ezen programok hiányában töltünk le, nagy az esélyünk arra, hogy ismeretlen programok honlapjáról ne csak a programot hanem kémprogramot, trójai vírust vagy valami egyéb " hasznos " alkalmazást tegyünk szeretett rendszerünkre. Igaz ritka lehet az ilyen eset mint a fehér holló, és ha megbízható oldalról töltünk akkor nincs is kockázat, hisz egyik szolgáltató sem szereti magát rossz fényben feltüntetni, de sosem lehet tudni.

Torrent letöltés

A torrent egy teljesen más téma. Megoszlanak a legalitásával kapcsolatos vélemények. Ha valaki azt mondja torrent, akkor mindenkinek az ingyenes letöltés, sorozatok, zenék jutnak az eszükbe. Ehhez kommentárt nem fűznék, tagadhatatlan hogy ezek is, vagy épp javarészt ezek találhatóak fent a nagyobb torrent oldalakon, de mindemellett találunk programokat, operációs rendszereket.

A torrentnek nagy előnye hogy nem kell hozzá központi szerver, ahol foglalja a tárhelyet, sávszélességet. Tehát sok gyártó, aki ingyenes vagy szabad szoftvert készít, inkább feltölt egy torrent-et, hogy könnyítsen a saját terheltségén, miután a felhasználók elosztják maguk között mindezt. A torrentnél viszont a probléma épp az hogy nincs egy ellenőrző központi szerv ami megnézze, hogy az adott fájl, valóban az-e mint aminek a címe mutatja.

hirdetes

Feltölthetünk mi egy trójai vírust amit elnevezünk "fájlkezelő"-nek, ha letöltés után elindítjuk mondjuk a setup.exe fájlt akkor esélyünk lehet arra hogy egy trójait, kémprogramot tettünk fel saját kezűleg, és a megfelelő biztonsági beállítások elhanyagolása mellett, ha összeomlik a rendszer, egyedül magunkat okolhatjuk emiatt. Másik probléma lehet letöltési sebességünk is. Torrentnél ugyanis nem a mi sávszélességünk a mérvadó, hanem azon embereké akik seed-elik, megosztják azt az állományt, és rajtuk múlik, hogy mi mekkora sebességgel tölthetünk le.

Összegzés

Összegezve elmondhatjuk azt, hogy ha paranoiásak vagyunk akkor ne töltsünk le. Persze ez nem megoldás, tölthetünk és töltsünk is akár webes felületről, akár torrentől vagy ftp-ről, de mindig legyen bennünk a kisördög. Ezért legyen megbízható vírusirtó és tűzfal programunk amivel leellenőrizzük a letöltött állományt mielőtt megnyitnánk, vagy futtatnánk.

Nincs lehetőségünk válogatni a letöltés típusai közül mindig, de arra lehetőségünk van, hogy megvédjük saját rendszerünk, és ezt tegyük is meg vagy saját kezűleg, vagy másik személy bevonásával.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

társadalomközpontú marketing

A szervezetnek az a feladata, hogy meghatározza a célpiacok szükségleteit, igényeit és... Tovább

keresztpromóció

Egy márkával egy másik, nem konkurens márkát reklámoznak. Tovább

Tovább a lexikonra