notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Felhasználót zavaró hibák a weblapokon

hirdetes

Felhasználót zavaró hibák a weblapokon

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Elkészül egy honlapdesing, tetszik az ügyfélnek, a desingernek, viszont a legfontosabb hogy a célközönségnek megnyerje tetszését, és jó érzéssel távozzon az oldalról. Mindez könnyen megvalósítható, ha odafigyelünk a kinézetre, viszont apró hibák felmerülhetnek amik elrettentik az ügyfeleket.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Felhasználót zavaró hibák a weblapokon

1; Mozgó animáció

Soha ne használjunk olyan animációt, ami folyton mozgásba van, mivel ez az ember periférikus látására erõs hatással van. A lényeg a szöveges tartalom sok esetben, a felhasználóknak adjunk csendet és nyugalmat, hogy olvashasson. Ügyeljünk a szinekre is, ne használjunk erõs, rikító szinek alkalmazása bántó és idegesítõ, fõleg ha mindehhez zene társul, ami még külön is idegesítõ nemhogy akkor mikor bele van integrálva a flash animációba.

2; Hosszú lapok görgetése

A felhasználók 15 - 20%-a görget az aktuális lapon a képernyõnlátható információn túl. A tartalomnak a lap egy részének tetjén kell elhelyezkednie. Az igazán fontos informácóknak és linkeknek is abban a fókuszban kell lennie, amit elsõként meglát a felhasználó ha megnyitja a weboldalt. Ügyeljünk arra is, hogy ha már oldalunk gögetõs akkor az a tartalom miatt legyen és ne a két oldalt felsorakozó bannerek miatt.

3; Elhagyott lapok

Az oldalon a linkeket felhasznáva böngészünk, figyeljünk oda arra, hogy bárhonnan visszataláljunk a fõoldalra, minden lapra helyezzünk el egy linket, ami vagy a fõoldalra visszavezet, vagy az adott kategóriába. Ennek hiányában, mindig fel kell vinnünk a kurzort a böngészõ ablakunk bal sarkába, ami sokadjára már idegesítõvé válik.

hirdetes

4; Oldalon található információ frissítése

Mikor feltöltöttük az oldalt valamelyik webszerverre és útjára engedjük, figyeljünk arra, hogy ne hanyagoljuk el. Folyamatosan frissíteni kell az információt, akár szövegben akár képekben mutatkozik meg. Érdektelenné válhat a látogató számára egy oldal ha minden héten vagy minden hónapban ugyanazt az információt kapja.

5; Sokáig tart betölteni az oldalt.

Ez az egyik legbosszantóbb dolog. Mikor beírjuk az url címet és látjuk hogy a képek szaggatva jelennek meg, vagy a flash animáció betöltése percekig eltart, tetõzi a problémát ha nincs megadva a lehetõség arra hogy átugorjuk a flash intrót, azaz hiányzik az úgynevezett "skip intro" opció. Igaz hogy nagyon el van terjedve már az adsl, de nem szabad megfeledkezni az isdn és a modemes felhasználókról sem. Nekik nem tölt le hipp hopp megányi animációkt, klippeket.

6; Az oldal mérete a képernyõn

A mai megszokott felbontás a cégenél és már egyre több háztartásban az 1024*768. De ugyanugy mint a letöltésnél  modemes felhasználókról, itt sem szabad megfeledkezni azokról akik még nem rendelkeznek nagy felbontást biró monitorral, videokártyával, így õk 800*600-as felbontás mellett böngésznek, nézik az oldalt. Számukra mikor betöltõdik az oldal, s a böngészõ ablak oldalán és alján scrollbar vagy magyarosan görgetõsáv jelenik meg mivel csak így láthatják az oldal teljes tartalmát. Ezért mikor elkészítik a honlapváltozatot, leginkább még mindig a 800*600-as felbontásra optimalizált oldalak részesülnek elõnyben.

hirdetes

7; Betûméret, betûtipus

Minden oldalon van szöveges tartalom, van ami csak szöveges tartalommal bír, van ami képekkel bõvített, de szerepet kap a szöveg is. Ahhoz hogy hatékony legyen, és hogy elérje célját olvashatónak kell lennie. Zavaró az apró betûméret, hiszen olvashatatlanná válik a szöveg, erõltetnünk kell a szemünket. Az optimális betûméret 12px, ez könnyen olvasható, nem erõlteti a szemünket. Attól még hogy megfelelõ méretû a betûnk, fontos az is hogy milyen betûtipust használunk. Az alap betûtipusok mellett használhatunk eltérõ tipusokat. Fejlécben, kategóriacímnek elfogadható az egyedi betûtipus, de maga a tartalom rész maradjon szabvány betûtipus, például Times New Roman, Arial, Helvetica. Ezt szokta meg szemünk, ezt tudja könnyedén ovasni

Ezeken kívül persze megannyi zavaró opció, navigációs hiba léphet fel egy oldallal kapcsolatban. Mindenkinek más megoldás a kedvezõ, tetszetõs, de véleményem szerint ezek a problémák amikkel leggyakrabban találkozik a felhasználó szörfözés közben. Figyeljünk ezekre az apró hibákra, kerüljük alkalmazásukat, és hatékonyabbá tehetjük oldalunkat.

Ön miért jutott erre a honlapra? Mert ez az oldal egy hatékony, keresõbarát oldal! Szeretne Ön is több látogatót, egy hatékony és üzletet hozó honlapot? Online marketing tanácsadás, honlapkészítés állami támogatás segítségével! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Egészségügyi Minisztérium

Egészségügyi Minisztérium története   Az egészségügy minisztériumi szintű... Tovább

etnocentrikus marketingstratégia

A belföldi piac felsőbbrendűségét feltételező, s az ott folytatott marketingtevékenységet... Tovább

Tovább a lexikonra