
Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!
Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza
Vírus
A fertõzött állományból származó a vírus elvileg életképes maradhat fagyasztott baromfi felületén, illetve tojáson, a szokásos sütés-fõzés során viszont ez elpusztul. A vírus, hasonlóan az emberi influenzához légúti megbetegedést okoz, mely csak jelentõs számú vírus részecske belégzése esetén jön létre.
WHO
Két fontos kérdés: a fertõzés eredete, illetve terjed-e, ha igen, mennyiben a vírus állatról emberre? A WHO vizsgálja az ebbõl eredõ kérdéseket, mivel nincs elegendõ epidemiológiai ismeret arra vonatkozóan, hogy a vírus a fertõzött élõ állatokon kívül fertõzött területekrõl származó szennyezett élelmiszerekkel is terjed-e.
Ezen a téren még további információk szükségesek.
Baromfik esetén a madárinfluenza-vírus stabilitását fokozza az alacsony hõmérséklet: ürülékben 4 °C fokon legalább 35 napig fertõzõképes, míg 37 °C hõmérsékleten 6 napig tudták kimutatni H5N1 vírust a mintákban. Egyéb felületeken, mint például baromfiistállóban, eszközökön is képes több hétig túlélni a vírus. Ezen tulajdonságából ered, hogy a hagyományos élelmiszerkezelési technológiák közül a hûtés/fagyasztás nem képesek számottevõ mértékben csökkenteni a vírus túlélésének mértékét. Ezzel szemben a legalább 70 °C-on végzett hõkezelés (fõzés) inaktiválja a vírust.
Járványos területek
Járványos területeken az emberek és a baromfiállomány közti érintkezést a lehetõ legminimálisabbra kell csökkenteni.
A beteg állatok rendszerint abbahagyják a tojástermelést, ettõl függetlenül a vírus a tojás felületén és belsejében egyaránt megtalálható. A betegség korai szakaszában még képzõdhet tojás, amelynek a sárgája és fehérje, valamint a tojás felszíne egyaránt fertõzött. Annak, hogy a tojásban fejlõdõ egyed is fertõzõdjön, nem sok esélye van, de a tojással a vírus sokáig fertõzõképes. A tojás belsejében lévõ madárinfluenza-vírus csak megfelelõ fõzéssel inaktiválható. Ember, tojással történõ fertõzõdésérõl még nincs információ, viszont egy alkalommal sertések nagy valószínûséggel a kezeletlen tojást tartalmazó takarmány miatt betegedtek.
Egy érdekesség:
egy thaiföldi tenyésztelepen nagyszámú tigris fertõzõdött meg H5N1 vírustörzzsel fertõzött csirkétõl. Azt, hogy egész, vagy bontott csirkét ettek, még nem lehet tudni, de, amennyiben egész csirkét, valószínûleg a tollakon és a légzõszervekben lévõ vírusok okozták a fertõzést, ha bontottat, valószínûleg a csont és a hús fertõzött. Amennyiben az utóbbi történt, úgy valószínû, hogy az emberi és állati fogyasztásra szánt nyers hús fogyasztásával szintén fertõz a vírus.
Néhány jó tanács a vírus terjedésének megelõzésére:
- A nyers és a feldolgozott húst külön kell tárolni: használjunk külön kést, vágódeszkát, tányért, tálcát, eszközöket, húshoz csak tiszta kézzel nyúljunk. Ne használjunk nyers / nem hõkezelt tojást olyan élelmiszerhez, amelyet nem hõkezelnek, a tojássárgája nem lehet folyós.
- A dolgozók a csirkével való érintkezés után szappannal alaposan mossák le a kezüket, a falakat, egyéb felszíneket, és az eszközöket.
- Alapos fõzés: inaktiválja a vírust. A hús ne legyen rózsaszínû, illetve fõzzük legalább 70 °C-on.
Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!
Forrás: