notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza

hirdetes

Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

„Semmilyen különleges óvintézkedésre nincs szükség baromfifogyasztási, ételkészítési szokásainkat illetõen, mivel a baromfiinfluenza nem okoz fertõzést ételfogyasztás útján.” adta ki tájékoztatását az Egészségügyi Világszervezet.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza

Vírus

A fertõzött állományból származó a vírus elvileg életképes maradhat fagyasztott baromfi felületén, illetve tojáson, a szokásos sütés-fõzés során viszont ez elpusztul. A vírus, hasonlóan az emberi influenzához légúti megbetegedést okoz, mely csak jelentõs számú vírus részecske belégzése esetén jön létre.

WHO

Két fontos kérdés: a fertõzés eredete, illetve terjed-e, ha igen, mennyiben a vírus állatról emberre? A WHO vizsgálja az ebbõl eredõ kérdéseket, mivel nincs elegendõ epidemiológiai ismeret arra vonatkozóan, hogy a vírus a fertõzött élõ állatokon kívül fertõzött területekrõl származó szennyezett élelmiszerekkel is terjed-e.
Ezen a téren még további információk szükségesek.

Baromfik esetén a madárinfluenza-vírus stabilitását fokozza az alacsony hõmérséklet: ürülékben 4 °C fokon legalább 35 napig fertõzõképes, míg 37 °C hõmérsékleten 6 napig tudták kimutatni H5N1 vírust a mintákban. Egyéb felületeken, mint például baromfiistállóban, eszközökön is képes több hétig túlélni a vírus. Ezen tulajdonságából ered, hogy a hagyományos élelmiszerkezelési technológiák közül a hûtés/fagyasztás nem képesek számottevõ mértékben csökkenteni a vírus túlélésének mértékét. Ezzel szemben a legalább 70 °C-on végzett hõkezelés (fõzés) inaktiválja a vírust.

hirdetes
Az elõzõek alapján megállapítható, hogy a Jó Higiéniai Gyakorlatnak nem megfelelõ módon elõállított baromfitermék fagyasztott állapotban, vagy nyersen fogyasztva veszélyes lehet, de megfelelõ fõzés után biztonságosan fogyasztható. Így javasolt az egész baromfi minimum 85 °C-on, egyéb baromfiterméket, tojás minimum 74 °C-on történõ fõzése. A tanulmányok szerint a baromfinak szinte minden része fertõzõdhet a vírussal, így a különbözõ feldolgozási mûveletek, mint a vágás, kopasztás, belezés, darabolás, aprítás, stb. a dolgozókra is jelentõs kockázatot jelentenek.

Járványos területek

Járványos területeken az emberek és a baromfiállomány közti érintkezést a lehetõ legminimálisabbra kell csökkenteni.
A beteg állatok rendszerint abbahagyják a tojástermelést, ettõl függetlenül a vírus a tojás felületén és belsejében egyaránt megtalálható. A betegség korai szakaszában még képzõdhet tojás, amelynek a sárgája és fehérje, valamint a tojás felszíne egyaránt fertõzött. Annak, hogy a tojásban fejlõdõ egyed is fertõzõdjön, nem sok esélye van, de a tojással a vírus sokáig fertõzõképes. A tojás belsejében lévõ madárinfluenza-vírus csak megfelelõ fõzéssel inaktiválható. Ember, tojással történõ fertõzõdésérõl még nincs információ, viszont egy alkalommal sertések nagy valószínûséggel a kezeletlen tojást tartalmazó takarmány miatt betegedtek.

hirdetes

Egy érdekesség:

egy thaiföldi tenyésztelepen nagyszámú tigris fertõzõdött meg H5N1 vírustörzzsel fertõzött csirkétõl. Azt, hogy egész, vagy bontott csirkét ettek, még nem lehet tudni, de, amennyiben egész csirkét, valószínûleg a tollakon és a légzõszervekben lévõ vírusok okozták a fertõzést, ha bontottat, valószínûleg a csont és a hús fertõzött. Amennyiben az utóbbi történt, úgy valószínû, hogy az emberi és állati fogyasztásra szánt nyers hús fogyasztásával szintén fertõz a vírus.

Néhány jó tanács a vírus terjedésének megelõzésére:

  1. A nyers és a feldolgozott húst külön kell tárolni: használjunk külön kést, vágódeszkát, tányért, tálcát, eszközöket, húshoz csak tiszta kézzel nyúljunk. Ne használjunk nyers / nem hõkezelt tojást olyan élelmiszerhez, amelyet nem hõkezelnek, a tojássárgája nem lehet folyós.
  2. A dolgozók a csirkével való érintkezés után szappannal alaposan mossák le a kezüket, a falakat, egyéb felszíneket, és az eszközöket.
  3. Alapos fõzés: inaktiválja a vírust. A hús ne legyen rózsaszínû, illetve fõzzük legalább 70 °C-on.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ELÉRHETŐSÉGEK: 1055 Budapest, Kossuth... Tovább

auditcsoport

egy, vagy több auditor , aki auditot végez 1. MEGJEGYZÉS: Az... Tovább

Tovább a lexikonra