notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza

hirdetes

Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

„Semmilyen különleges óvintézkedésre nincs szükség baromfifogyasztási, ételkészítési szokásainkat illetõen, mivel a baromfiinfluenza nem okoz fertõzést ételfogyasztás útján.” adta ki tájékoztatását az Egészségügyi Világszervezet.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Élelmiszer-biztonság és madárinfluenza

Vírus

A fertõzött állományból származó a vírus elvileg életképes maradhat fagyasztott baromfi felületén, illetve tojáson, a szokásos sütés-fõzés során viszont ez elpusztul. A vírus, hasonlóan az emberi influenzához légúti megbetegedést okoz, mely csak jelentõs számú vírus részecske belégzése esetén jön létre.

WHO

Két fontos kérdés: a fertõzés eredete, illetve terjed-e, ha igen, mennyiben a vírus állatról emberre? A WHO vizsgálja az ebbõl eredõ kérdéseket, mivel nincs elegendõ epidemiológiai ismeret arra vonatkozóan, hogy a vírus a fertõzött élõ állatokon kívül fertõzött területekrõl származó szennyezett élelmiszerekkel is terjed-e.
Ezen a téren még további információk szükségesek.

Baromfik esetén a madárinfluenza-vírus stabilitását fokozza az alacsony hõmérséklet: ürülékben 4 °C fokon legalább 35 napig fertõzõképes, míg 37 °C hõmérsékleten 6 napig tudták kimutatni H5N1 vírust a mintákban. Egyéb felületeken, mint például baromfiistállóban, eszközökön is képes több hétig túlélni a vírus. Ezen tulajdonságából ered, hogy a hagyományos élelmiszerkezelési technológiák közül a hûtés/fagyasztás nem képesek számottevõ mértékben csökkenteni a vírus túlélésének mértékét. Ezzel szemben a legalább 70 °C-on végzett hõkezelés (fõzés) inaktiválja a vírust.

hirdetes
Az elõzõek alapján megállapítható, hogy a Jó Higiéniai Gyakorlatnak nem megfelelõ módon elõállított baromfitermék fagyasztott állapotban, vagy nyersen fogyasztva veszélyes lehet, de megfelelõ fõzés után biztonságosan fogyasztható. Így javasolt az egész baromfi minimum 85 °C-on, egyéb baromfiterméket, tojás minimum 74 °C-on történõ fõzése. A tanulmányok szerint a baromfinak szinte minden része fertõzõdhet a vírussal, így a különbözõ feldolgozási mûveletek, mint a vágás, kopasztás, belezés, darabolás, aprítás, stb. a dolgozókra is jelentõs kockázatot jelentenek.

Járványos területek

Járványos területeken az emberek és a baromfiállomány közti érintkezést a lehetõ legminimálisabbra kell csökkenteni.
A beteg állatok rendszerint abbahagyják a tojástermelést, ettõl függetlenül a vírus a tojás felületén és belsejében egyaránt megtalálható. A betegség korai szakaszában még képzõdhet tojás, amelynek a sárgája és fehérje, valamint a tojás felszíne egyaránt fertõzött. Annak, hogy a tojásban fejlõdõ egyed is fertõzõdjön, nem sok esélye van, de a tojással a vírus sokáig fertõzõképes. A tojás belsejében lévõ madárinfluenza-vírus csak megfelelõ fõzéssel inaktiválható. Ember, tojással történõ fertõzõdésérõl még nincs információ, viszont egy alkalommal sertések nagy valószínûséggel a kezeletlen tojást tartalmazó takarmány miatt betegedtek.

hirdetes

Egy érdekesség:

egy thaiföldi tenyésztelepen nagyszámú tigris fertõzõdött meg H5N1 vírustörzzsel fertõzött csirkétõl. Azt, hogy egész, vagy bontott csirkét ettek, még nem lehet tudni, de, amennyiben egész csirkét, valószínûleg a tollakon és a légzõszervekben lévõ vírusok okozták a fertõzést, ha bontottat, valószínûleg a csont és a hús fertõzött. Amennyiben az utóbbi történt, úgy valószínû, hogy az emberi és állati fogyasztásra szánt nyers hús fogyasztásával szintén fertõz a vírus.

Néhány jó tanács a vírus terjedésének megelõzésére:

  1. A nyers és a feldolgozott húst külön kell tárolni: használjunk külön kést, vágódeszkát, tányért, tálcát, eszközöket, húshoz csak tiszta kézzel nyúljunk. Ne használjunk nyers / nem hõkezelt tojást olyan élelmiszerhez, amelyet nem hõkezelnek, a tojássárgája nem lehet folyós.
  2. A dolgozók a csirkével való érintkezés után szappannal alaposan mossák le a kezüket, a falakat, egyéb felszíneket, és az eszközöket.
  3. Alapos fõzés: inaktiválja a vírust. A hús ne legyen rózsaszínû, illetve fõzzük legalább 70 °C-on.

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

marketing adatbázis

Az egyéni fogyasztókra, lehetőségekre és elképzelésekre vonatkozó releváns, hozzáférhető... Tovább

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

Tovább a lexikonra