notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

WiFi biztonsági tippek otthonra, kis irodába!

hirdetes

WiFi biztonsági tippek otthonra, kis irodába!

Nagy István
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egyrészt mert kényelmes és beállítása nem okoz nagy problémát. Azonban arra
figyelnünk kell, hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá a belső adatainkhoz, és ne
használják böngészéshez az internet előfizetésünket

Anélkül hogy bármilyen előképzettségünk lenne, hálozati vagy egyéb informatikai témakörben, magunk is tudunk tenni azért, hogy megnehezítsük a behatolók dolgát.

a) SSID broadcasting

Alapértelmezésben ez be van kapcsolva a routerek, vagy AP-ok (Access Point)
beállításai között. Ez járul ahhoz hozzá, hogy a hálózatunk nevét, mindenki megtudja aki benne van az antennánk hatósugarába. Ezt kapcsoljuk ki, hiszen semmi hasznunk nem származuik ebből, egyetlen hátránya, ami talán hátrányként tekinthető azaz, hogy kézzel be kell írni minden beállításnál.

b) Jelerősség korlátozás

Egy laptoppal az adott helyiségben irodában lakásban nézzük meg mindenhol hogy milyen a vétel. Próbáljuk az AP-t olyan központi helyen elhelyezni ahonnan a helyiség minden pontjában egyenlő a jelerősség, és nem pl ablakba vagy ajtó közelébe, mivel így a szomszédunknak is "adunk" a mi internetünkből.

hirdetes

c) MAC cím szűrés

Legyen az USB-s hálózati adapter, vagy gépbe szerelt, alaplapra integrált hálózati eszköz, mindegyik rendelkezik egy címmel, MAC címmel. Az AP / router beállításai között lehetőségünk van beálltani hogy mely címekről fogadjuk el a kérelmet a csatlakozáshoz. Nem nyujt 100%-os biztonságot, mivel ezek a címek tetszőlegesen változtathatóak, de ezzel is teszünk a saját hálózatunk biztonságáért.

d) Gyári beállítások

Minden routernek van egy alapértelmezett felhasználói neve és jelszava. Ezt kevesen szokták megváltoztatni, pedig egy biztonságos jelszó sok kellemetlenségtől megóvhat bennünket.

hirdetes

e) WEP kulcs használata

Nem azt mondom hogy a legbiztonságosabb titkosítás, mert nem az, ez a legkönnyebben és leghamarabb feltörhető eljárás, de megnehezíti éppúgy a behatoló dolgát, mint a gyári jelszó megváltoztatása, a MAC cím szerinti szűrés.

Apró kis módosítások, és nem a legstabilabb biztonságot nyújtják nekünk, de egy teljesen nyílt hálózatnál mindenféleképpen hasznosabb ha elvégezzük ezen beállításokat, és kombinációjukkal megnehezítjük a rosszaakarók dolgát.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium rövid története   Magyarországon a pénzügyek minisztériumi... Tovább

minõségirányítási kézikönyv

dokumentum, amely meghatározza egy szervezet minõségirányítási rendszerét ... Tovább

Tovább a lexikonra