notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Háború Kína és Tajvan között a Wikipédián: A Wikipédián ütközött meg egymással Kína és Tajvan

hirdetes

A Wikipédián ütközött meg egymással Kína és Tajvan

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha valaki megkérdezi a Google Segédet angolul, hogy „micsoda Tajvan?”, akkor az asszisztens azt mondja majd, hogy „A Wikipédia szerint Tajvan, hivatalosan a „Kínai Köztársaság”, egy kelet-ázsiai állam.”Azonban amikor valaki ezt szeptemberben kérdezte meg, a Google azt válaszolta volna, hogy „… a Kínai Köztársaság egy tartománya”.

Online háború  Kína és Tajvan között

A legtöbb hangos segéd a Wikipédiához fordul, ha a felhasználó gyors tényeket kér tőle, azonban a Wikipédia Tajvanról szóló cikkét nemrégiben többször is átszerkesztették. Egyszer erre, egyszer arra, oda-vissza, aminek eredményeképpen a Tajvan állama hol létezett a Wikipédia szerint, hol pedig nem.

„Nagyon őrült év ez az idei” mondta Jamie Lin, a Wikimedia Taiwan igazgatóságának tagja. „Több tajvani Wikipédia felhasználót is támadás ért.”

Digitális háború

A Wikipédiát valószínűleg senkinek nem kell bemutatni. A webhely a világ legnagyobb ingyenes, többnyelvű, online elérhető információtára. Habár bárki szabadon szerkesztheti, minden országbank melynek minden országnak megvan a nem hivatalos szerkesztői közössége, akik magukra vállalták saját nyelvű cikkeik karbantartását és védelmezését. Ők az úgynevezett „wikipédiaiak”, ha úgy tetszik.

Azonban egy olyan nagy népszerűségnek örvendő online felület rengeteg figyelmet kap, és az utóbbi időben – legalább is Lin és munkatársai szemében – csatatérré változott.

A szerkesztők háborúja Tajvan felett csak egy volt a megannyi wikipédiás ütközet közül. A Hong Kongban zajló tüntetés oldalát egy nap alatt 65-ször módosították, többnyire nyelvvel kapcsolatos kérdések miatt. Azt, hogy ez a tüntetők, vagy lázadók munkája volt-e, nem lehet tudni. A Szenkaku-szigetek angol nyelvű cikkében idén korábban még az állt, hogy „szigetek Kelet-Ázsiában”, azonban a mandarin nyelvű cikket már átírták „Kína velejáró területére”.

hirdetes

Az 1989-es Tienanmen téri vérengzést a mandarin bejegyzést a „az ellenforradalmárok lázadásának elnyomása céljából történt június 4-ei incidensre” írta át valaki. A Dalai láma az angol cikkben egy tibeti menekült, míg a mandarinban egy kínai száműzött.

A Wikipédián nincs hiány a vélemények közötti súrlódásról, különösen politikai témában, de Lin számára ez most más volt. „Ez kontrollálás a [kínai] kormány részéről” mondta. „Ez igazán szörnyű.”

hirdetes

Kína szocialista összefogásra hívná fel a népet

A BBC több mint 1600 elfogult szerkesztést talált 22 politikai témájú Wikipédia cikkben. Azt persze nem lehet tudni, hogy kik, és miért végezték el ezeket a módosításokat,vagy hogy nagyobb méretű történésről van-e szó, azonban a jelek arra utalnak, hogy nem minden esetben organikusak, vagy véletlenszerűek ezek a szerkesztések.

Kínából egy hivatalos és több tudományos személy is összefogásra szólította fel mind a kormányt, mind a polgárokat, hogy szervezett módon javítsák ki mindazt, ami szerintük komoly Kína-ellenes propagandaként terjed a Wikipédián.

Az egyik ezzel foglalkozó kiadványban Li-hao Gan és Bin-Ting Veng azt állítják, hogy „a külföldi média befolyásának köszönhetően a Wikipédia-bejegyzések nagymennyiségű előítéletes szót tartalmaznak a kínai kormány ellen”.

A szerzők szerint egy olyan célzott kifelé irányuló kommunikációs stratégiára lenne szükség, ami nem csak a külföldi kommunikációs rendszerek újjáépítését foglalná magába, hanem befolyásos szerkesztőket is alkalmazna a Wikipédián.

A szöveg egy konkrét felhívással zárul:

„Kínának sürgősen arra kell ösztönöznie a kínai internetezőket, hogy wikipédiás gondolatvezetőkké és adminisztrátorokká váljanak… [akik] képesek a szocialista értékek szerint cselekedni, és szerkesztői csapatokba rendeződni.”
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

szakterületi szakértõ

<audit> személy, aki az auditálandó tárgyra nézve szakismeretét rendelkezésre... Tovább

környezet

környezet  A szervezet közvetlen környezete,amelyben az működik, beleértve a levegőt, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek