notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Háború Kína és Tajvan között a Wikipédián: A Wikipédián ütközött meg egymással Kína és Tajvan

hirdetes

A Wikipédián ütközött meg egymással Kína és Tajvan

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Online háború  Kína és Tajvan között

A szemléletek megváltoztatása

Hasonló hangvitelű írással állt elő Dzsie Ding, a Kínai Kommunista Párt által irányított China International Publishing Group (Kínai Nemzetközi Kiadói Csoport) egyik hivatalnoka. A szövegben megfogalmazta, hogy „a Kína fő politikai közzétételi stratégiájából szóló tartalmakból hiányzik a rendszerezettség és a karbantartás a Wikipiédián”.

Ding szintén nyomatékosítja, hogy mennyire fontos is „hangunk és véleményeink türközése a cikkben, hogy ezzel objektíven és valósan tükrözhessük a kínai út és a kínai gondolatok más országokra és a történelemre gyakorolt befolyását.”

„Kína történetének elmesélése egy olyan koncepció, ami az elmúlt években sok lendületet szerzett magának” állítja Lokman Cui, a Chinese University of Hong Kong asszisztens professzora. „Azt gondolják, hogy a külföldiek Kínáról alkotott felfogásának nagy részét valójában félreértések alkotják.”

Cui számára fontos változások történnek, amint Kína igyekszik a határain belül gyakorolt online kontrollt a külföldi médiára is kivetíteni, hogy felvegye a küzdelmet az emlegetett félreértésekkel. A Wikipédia egész fennállása alatt igyekezett visszaszorítani a vandalizmust – bármelyik cikk szerkesztési előzményeit vissza lehet nézni, a vandalizmust tehát pillanatok alatt vissza lehet fordítani, a szerkesztést le lehet tiltani, a webhelyet pedig szerkesztők és robotok hada ellenőrzi.

hirdetes

Az emberek tehát már azóta próbálták manipulálni a Wikipédiát, mióta létezik a webhely, a szerkesztők pedig éppen olyan rég óta igyekeznek megállítani őket.

Azonban a Lin által leírt tevékenységek nem feltétlenül tekinthetők vandalizmusnak. Némelyikük – például Tajvan önállóságának kérdése – célja az egyik vitatott állítással kiszorítani a másikat.

Némely változtatások a fogalmazást érintik, különösen a mandarin nyelvben amelyek jelentősen megváltoztathatják egy cikk üzenetét. Vajon a Hong Kong-i tüntetéseket „Kína-ellenesnek” kellene tekinteni? Vajon a „Han-származású tajvani embereknek” kellene hívni egy adott közösséget, vagy „Tajvanban honos Han-kínaiaknak”? Az ilyen, fogalmazásbéli kérdések felett dúlnak a legintenzívebb küzdelmek a Wikipédián.

hirdetes

Megtervezett akció?

A támadások gyakran nem a Wikipédia tartalmai, hanem a Wikipédia felhasználói ellen irányulnak.

„Valaki azt mondta nekünk, hogy személyes információkat közöltek róla, csak mert más véleményei vannak” mondta Lin.

A tajvani „wikipédiaiak” már halálos fenyegetéseket is kaptak, és a Wikipédia adminisztrátori választásaiba (ezek a felhasználók több hatalmat képviselnek a platformon) választásokat is megosztják ezek a geopolitikai kérdések.

Az online tevékenységek elkövetőit gyakran lehetetlen azonosítani, és eddig közvetlen kapcsolatot sem találtak a szerkesztések és a kínai kormány között.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

logisztika

A vállalatnál szétszórtan elhelyezkedő, de a termék fizikai mozgatásához kapcsolódó... Tovább

copytesztelés

Egy reklám tesztelése és hatásának mérése a célcsoport körében. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Hírek