notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Wikipédia múltja, jelene, konkurenciái és a Wiki spam

hirdetes

A Wikipédia múltja, jelene, konkurenciái és a Wiki spam

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Wikipédia egy többnyelvû, nyílt tartalmú, közösség által fejlesztett webes lexikon. A Wikipédiát a floridai nonprofit Wikimedia Alapítvány üzemelteti, szerkesztését pedig az önkéntes közösség végzi.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

A Wikipédia elsõdlegesen lexikon, illetve célja azzá válni, és bárki által szerkeszthetõ.

A Wikipédia elsõdlegesen lexikon, illetve célja azzá válni, és bárki által szerkeszthetõ.

A Wikipédia létrehozása

A Wikipédia a nyílt enciklopédia megteremtésének szándékával a Nupedia egy támogató projektjeként jött létre. 2001. január 15-én indult a wikipedia.com. Az enciklopédián kezdetben Bomis-alkalmazottak dolgoztak.
Egyre nagyobb számú felhasználó jutott el az oldalra különbözõ portálok és a Google segítségével. A cikkek száma folyamatosan nagy ütemben növekedett, 2002. augusztusára elérte a 40000-et.

Már 2001 májusában elindultak az elsõ nem angol nyelvû oldalak, és folyamatosan bõvült.

A magyar wikipédia

A magyar nyelvhez kapcsolódó elsõ Wikipédia 2001. szeptember 5-én jött létre, ez azonban nem igazán mûködött. Több próbálkozás után a ma is mûködõ magyar Wikipédia 2003. július 8-án indult meg.
A magyar Wikipédia mintegy 300-ra bõvült aktív szerkesztõi közösséggel rendelkezik. Szócikkeinek száma 2007. február 7-én elérte az 50000-et.
A magyar Wikipédia nemcsak mennyiség szempontjából bõvül folyamatosan, de lassanként a minõsége is javul: a legkülönbözõbb témakörökben megjelentek szócikkek, szakmai és népszerû témákban egyaránt.

Néhány vezérelv

 • a résztvevõk sokféle vallási és politikai meggyõzõdésekre és eltérõ kulturális háttérre való tekintettel a Wikipédia célja az, hogy a szócikkek tartalma minél elfogulatlanabb legyen.
 • a szócikke elnevezését néhány alapszabály írja le.
 • a szerkesztõk vitalapokon beszélhetik meg esetleges nézeteltéréseiket, hogy egy bizonyos szócikket hogyan is kellene átszerkeszteni.
 • hirdetes

Szerkeszthetõség

A Wikipédiát világszerte több ezer önkéntes tudós, érdeklõdõ, diák és általában értelmes ember írja, akik rábukkantak a hálón, és látván, mi folyik itt, s milyen könnyû cikket készíteni, úgy döntöttek, tudásuk egy részét közkinccsé teszik.

Miért jó a Wikipédia?

 • Számos olyan terület van, ahol a magyar Wikipédia szócikkei nyújtják a legtöbb magyar nyelvû online elérhetõ összefoglalót az adott témában. Sõt, az is elõfordul, hogy a magyar Wikipédia szócikkén kívül nem lelhetõ más online magyar nyelvû forrás.
 • A cikkeket egyszerû szerkeszteni.
 • A Wikipédia nyílt tartalommal rendelkezik, melynek ismerete felbátorítja az embereket, hogy segítsenek szerkesztésében, mivel ez egy publikus projekt, amit bárki használhat.
 • A Wikipédiában nincsenek kötelezõ szócikkek és senki sem csinál ütemtervet. Ez ezt jelenti, hogy bárki azonnal szerkesztheti bármelyik részét. Ez növeli a motivációt és a jó hangulatot.
 • A Wikipédiában minimális szintû a bürokrácia vagy cenzúra. A szerkesztõk jóval szabadabbak, mint más közösségekben, a szerkesztõi ellenõrzés, a szócikkek írása, bõvítése többé-kevésbé folytonos.
 • a Wikipédia nemcsak hétköznapi, a lexikális, a tudományos ismeretek tárolására alkalmas, hanem ezek rendezésére, és hálós szerkezetû hipertext rendszere miatt könnyebben rávilágít az ismerteknek nemcsak a mibenlétére, hanem azok összefüggéseire is, mint pl. egy tankönyv.
 • Míg a hagyományos enciklopédiákat évente javítják, a Wikipédiát állandóan szerkesztik. Az aktuális történések, felfedezések a legtöbb területen viszonylag hamar bekerülnek a lexikonba.
 • A Wikipédia szédítõ mértékben növekszik, naponta 3000 szócikket írnak az összes nyelven és egyre többen tudnak róla.
 • A szócikkek egyre kifinomultabbak lettek.
 • A Wikipédia ingyenes. Nagyon sok enciklopédia nem az.
 • hirdetes

Interneten elérhetõ magyar lexikonok és enciklopédiák

 • Éghajlat Enciklopédia
 • Irodalmi, esztétikai és mitológiai lexikonok
 • Keresõ.hu online tudásbázis
 • Kis Atomenergia-enciklopédia
 • Kortárs magyar mûvészeti lexikon
 • A magyar emigráns irodalom lexikona
 • Magyar Virtuális Enciklopédia
 • Pallas Nagy Lexikona
 • Pedagógiai lexikon
 • Régiségek képes enciklopédiája

A Wiki spam

A Wiki spam a Komment spam egyik alfaja. Mivel bárki szabadon szerkesztheti az oldalakat, nagyon könnyû külsõ linkeket létrehozni akár automatikusan is: csupán az adott wiki által használt leíró nyelvet kell ismerni. Elméletileg a Wiki spam-et észlelõ elsõ látogató egyszerûen kitörölheti a nem odavaló tartalmat, ezáltal megszüntetve a spam-et, helyreállítva az oldal fenntartóinak beavatkozása nélkül.

A Wiki spam ellen a rendszer konfigurálásával is lehet védekezni: például a lapok tartalmának módosításáról küldött értesítések engedélyezésével, vagy bizonyos kifejezések letiltásával. Ez utóbbi esetben a tiltott kifejezéseket tartalmazó szerkesztéseket nem engedi elmenteni a rendszer. Kisebb, kevesebb lappal rendelkezõ, alacsonyabb forgalmú oldalaknál ez még megfelelõ, de nagyobb lapoknál lehetelen lenne az összes szerkesztést így követni, nincs is igazán jó megoldás a kiküszöböléésére. Segíthet még, ha nem olyan elterjedt wiki rendszerrel készül az oldal, vagy nem angol nyelvû a wiki, így az automatizált spambot-ok nem találnak rá az oldalra, illetve egy nyelvi régió internetes kultúrájának alacsony szintje is biztosíték lehet a Wiki spam ellen.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel?  A hatékony  honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

metrológiai feladatkör

a mérés szabályozási rendszerének meghatározásával és bevezetésével kapcsolatos... Tovább

policentrikus marketingstratégia

A vállalat minden piacot önálló egységként kezel, és a helyi adottságokhoz igazodó egyedi... Tovább

Tovább a lexikonra