notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

XHTML MP: XHTML a mobiltelefonok számára

hirdetes

XHTML MP: XHTML a mobiltelefonok számára

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nagyon sok formátum van forgalomban, ami a mobiltelefonokba és egyéb, kis számítási kapacitású készülékekbe épített böngészõket célozza meg. Ezek egyike a XHTML MP (Mobile Profile).

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Történeti áttekintés


Rengeteg olyan szabvány, formátum létezik, amellyel a hagyományos weboldalakhoz hasonló dokumentumok megjelenítése lehetséges korlátozott számítási illetve megjelenítési kapacitással rendelkezõ készülékek számára. Európában és Észak-Amerikában korábban az XML alapú WML terjedt el, egy másik komoly szereplõ pedig a Japán DoCoMo által kifejlesztett Compact HTML (CHTML).
A tartalomszolgáltatók számára nagy többletköltségeket okoz különbözõ formátumokban, valamennyi készüléktípusra helyes megjelenéssel elkészíteni munkáikat. Az egységesítési törekvések eredményeként jött létre az XHTML-MP.


Hasonlóságok és különbségek az XHTML és az XHTML-MP közöttAz XHTML-hez, "nagy testvéréhez" hasonlóan XHTML-MP esetén is lehetõségünk van a formázási és megjelenítési beállításokat CSS-ben való tárolni. Sok XHTML-bõl ismerõs elem használható itt is, mint pl. a számozott és a nem számozott felsorolás, táblázatok, képek, linkek. Ez utóbbinál lehetõségünk van egy olyan speciális attribútum használatára, amely nagyobb szerepet kap a mobil alkalmazásoknál. Ennek neve "accesskey", értékei számok lehetnek nullától kilencig, illetve a kettõskereszt és a csillag karakter. Ennek funkciója az, hogy a felhasználóknak nem kell kiválasztania egy linket, elég a hozzá tartozó gombot megnyomnia a telefon billentyûzetén. Ezt egyébként nem csak linkeknél használhatjuk, hozzárendelhetjük pl. ûrlapelemekhez, ekkor a gomb megnyomásakor a fókuszt az ûrlap megfelelõ része kapja meg.

hirdetes
A szerverrel való kommunikációhoz az ûrlapelemek közül használhatjuk a szövegbeviteli mezõt, a legördülõ listát, jelölõnégyzeteket és rádiógombokat, valamint a rejtett beviteli mezõket, azonban néhány attribútummal alapvetõ kliens oldali ellenõrzést hajthatunk végre, amit a telefon szoftvere még az ûrlap elküldése elõtt végrehajt, ezáltal csökkentve az oldal sávszélesség igényét.

hirdetes

XHTML-MP a gyakorlatban


Sajnos jelenleg nagyon változó, hogy a mobil készülékek az XHTML-MP mely részhalmazát támogatják. A problémák fõleg a Wireless CSS támogatásával kapcsolatosak, némely mobil böngészõ egyszerûen nem veszi figyelembe az ilyen módon megadott formázásokat.
A tartalomszolgáltatók számára tehát marad a tartalmak optimalizálása az ügyfeleik számára fontos platformokra.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Attitűd

Attitűd, azaz beállítódás, olyan tanult készenléti állapot, amely megmutatja, melyik... Tovább

az audit ügyfele

szervezet vagy személy, amely, vagy aki auditot kér Tovább

Tovább a lexikonra