notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

XHTML MP: XHTML a mobiltelefonok számára

hirdetes

XHTML MP: XHTML a mobiltelefonok számára

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nagyon sok formátum van forgalomban, ami a mobiltelefonokba és egyéb, kis számítási kapacitású készülékekbe épített böngészõket célozza meg. Ezek egyike a XHTML MP (Mobile Profile).

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

 

Történeti áttekintés


Rengeteg olyan szabvány, formátum létezik, amellyel a hagyományos weboldalakhoz hasonló dokumentumok megjelenítése lehetséges korlátozott számítási illetve megjelenítési kapacitással rendelkezõ készülékek számára. Európában és Észak-Amerikában korábban az XML alapú WML terjedt el, egy másik komoly szereplõ pedig a Japán DoCoMo által kifejlesztett Compact HTML (CHTML).
A tartalomszolgáltatók számára nagy többletköltségeket okoz különbözõ formátumokban, valamennyi készüléktípusra helyes megjelenéssel elkészíteni munkáikat. Az egységesítési törekvések eredményeként jött létre az XHTML-MP.


Hasonlóságok és különbségek az XHTML és az XHTML-MP közöttAz XHTML-hez, "nagy testvéréhez" hasonlóan XHTML-MP esetén is lehetõségünk van a formázási és megjelenítési beállításokat CSS-ben való tárolni. Sok XHTML-bõl ismerõs elem használható itt is, mint pl. a számozott és a nem számozott felsorolás, táblázatok, képek, linkek. Ez utóbbinál lehetõségünk van egy olyan speciális attribútum használatára, amely nagyobb szerepet kap a mobil alkalmazásoknál. Ennek neve "accesskey", értékei számok lehetnek nullától kilencig, illetve a kettõskereszt és a csillag karakter. Ennek funkciója az, hogy a felhasználóknak nem kell kiválasztania egy linket, elég a hozzá tartozó gombot megnyomnia a telefon billentyûzetén. Ezt egyébként nem csak linkeknél használhatjuk, hozzárendelhetjük pl. ûrlapelemekhez, ekkor a gomb megnyomásakor a fókuszt az ûrlap megfelelõ része kapja meg.

hirdetes
A szerverrel való kommunikációhoz az ûrlapelemek közül használhatjuk a szövegbeviteli mezõt, a legördülõ listát, jelölõnégyzeteket és rádiógombokat, valamint a rejtett beviteli mezõket, azonban néhány attribútummal alapvetõ kliens oldali ellenõrzést hajthatunk végre, amit a telefon szoftvere még az ûrlap elküldése elõtt végrehajt, ezáltal csökkentve az oldal sávszélesség igényét.

hirdetes

XHTML-MP a gyakorlatban


Sajnos jelenleg nagyon változó, hogy a mobil készülékek az XHTML-MP mely részhalmazát támogatják. A problémák fõleg a Wireless CSS támogatásával kapcsolatosak, némely mobil böngészõ egyszerûen nem veszi figyelembe az ilyen módon megadott formázásokat.
A tartalomszolgáltatók számára tehát marad a tartalmak optimalizálása az ügyfeleik számára fontos platformokra.

Honlapkészítés és online PR internet marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap! Kérd ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

a szennyezés megelőzése

a szennyezés megelőzése Folyamatok, gyakorlatok, módszerek, anyagok, termékek,... Tovább

Url

A webcím, más néven URL (mely a Uniform Resource Locator [egységes erőforrás-azonosító]... Tovább

Tovább a lexikonra