notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mi is az az XML és mire jó?

hirdetes

Mi is az az XML és mire jó?

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az Extensible Markup Language, röviden XML, egy olyan általános célú jelölõnyelv, amellyel az adatok tárolása-leírása szabványossá tehetõ. Elõnyei közé tartozik, hogy formátuma ember által is könnyen olvasható, értelmezhetõ.

 Mi az XML és mire jó

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Az XML létrejötte

Az XML a W3C (http://www.w3.org/) dolgoztatta ki a kilencvenes évek közepén. Egy olyan szabványos nyelv kifejlesztése volt a cél, amellyel az adatok leírása egyszerûvé válik. A hangsúly tehát az adatok leírásán van, azok ábrázolása más entitások feladata.
Elõdjének a Standard Generalized Markup Language (SGML) tekinthetõ. Ezt a nyelvet még a hatvanas években találták ki, segítségével jelölõnyelveket definiálhatunk, amelyeket aztán a számítógépek könnyen értelmezhetnek. Maga az XML azonban az SGML egy igen szûk részhalmaza.

XML és HTML

Elsõ ránézésre az XML nagy mértékben hasonlít a HTML-re, azonban rengeteg különbség adódik a két leírónyelv között - ami természetesen céluk különbözõségébõl is adódik.
A HTML ugyanis fix, "bedrótozott" tagekkel rendelkezik, amelyek a szöveg struktúrájának (és egy bizonyos szintig a kinézetének) leírására szolgál. Az XML-t hangsúlyosan struktúrált adatok leírásra találták ki, ebbõl következõen tagjeit bõvíteni lehet.

hirdetes
Az XML sokkal szigorúbb szabályok szerint mûködik; míg a HTML-ben például megtehetjük, hogy egy nyitótaghez nem tartozik zárótag, addig ez az XML-ben hibát okoz. Utóbbinál a tagek megadásakor az sem mindegy, hogy kis- vagy nagybetûvel írjuk-e õket.

Az XML elõnyei

 • Könnyen olvasható, ember számára is értelmezhetõ
 • Unicode támogatás
 • Ábrázolható vele a legtöbb, informatikában használatos adatstruktúra
 • A szigorú szabályok miatt egyszerû hozzá értelmezõt írni

Az XML hátrányai

 • A redundáns adattárolásból adódó nagy méretek
 • Nem támogatja az adattípusokat, így pl. a számokat is szövegként kell tárolni
 • Bizonyos esetekben nehézkes adattárolás, pl. egymást átfedõ adatok ábrázolásánál
 • Nincs egyszerû módja nagy méretû bináris fájlok (képek, hangok) ábrázolásának

XML dokumentumok helyessége

Az XML dokumentumok helyességének két fokmérõje van. Az elsõt (well-formed) akkor teljesítjük, ha megfelelünk az XML által támasztott szabályoknak.
Másik szint, ha a dokumentum valid. Ekkor a dokumentumot annak funkciói szerint ellenõrizzük, rendszerint egy másik XML Schema vagy DTD dokumentumok alapján.

XML verziói

Jelenleg az XML dokumentumok döntõ része az 1998-ban meghatározott 1.0-ás verziót használja. Ez a verzió azóta változott, azonban verziószám-változás ezeket a kisebb módosításokat nem követte.

hirdetes
2004-ben jött ki az 1.1-es változat, amely a karakterek kezelésénél hoz változásokat.

XSLT - XML transzformációk

Gyakran szükség lehet egy adatfájl másik formátumra való átkonvertálására. Ebben nyújtanak segítséget az XSLT-k (Extensible Stylesheet Language Transformations).
Az XML-lel ellentétben az XSLT jobban hasonlít a hagyományos, funkcionális alapú programnyelvekre, azonban dominánsak a szövegrészletekre keresést lehetõvé tevõ funkciók.

Az XML felhasználása

Az alábbi területeken használatos az XML:

 • Alkalmazások konfigurációs beállításainak tárolása
 • Weboldalak (XHTML)
 • Dokumentációk készítése
 • Adatok átalakítása (XSLT)

Honlapkészítés online marketing tanácsadó segítéségvel? A hatékony honlapkészítés titka az online marketing tanácsadás alapján készülõ honlap!

Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

termelési orientáció

Olyan vállalati gazdálkodási magatartás, amely során a termelőüzemek gyártási... Tovább

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyarországon a környezet- és természetvédelmi... Tovább

Tovább a lexikonra