notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Microsoft felvásárolná a Yahoo!-t

hirdetes

A Microsoft felvásárolná a Yahoo!-t

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Microsoft Corporation 44,6 milliárd dolláros készpénzes és részvénycserés felvásárlási ajánlatot tett pénteken a Yahoo! internetes keresõrendszerre és tartalomszolgáltatóra. A javaslat 62 százalékkal magasabb, mint a Yahoo! 2008. január 31-i részvényárfolyama.


Vonzóbb megoldások


"Nagyon tiszteljük a Yahoo!-t, közösen még vonzóbb megoldásokat tudunk kínálni a felhasználóknak, kiadóknak és hirdetõknek, miközben piaci helyzetünk jobb lesz, hatékonyabban versenyezhetünk az online szolgáltatások piacán" - jelentette ki Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója "Véleményünk szerint kettõnk egyesülése minden eddiginél nagyobb értéket képvisel részvényeseink felé, az iparági partnereink és ügyfeleink számára pedig szélesebb választási és innovációs lehetõséget biztosít."

Bõvül az online hirdetési piac


Az online hirdetési piac nagy léptékben bõvül; a 2007-ben 40 milliárd dolláros bevételû piac az elõrejelzések szerint 2010-re közel 80 milliárd dollárt ér. A két vállalkozás egyesülése esetén négy területen lesznek szinergiák: megnõ az elérhetõ közönség száma, ez nagyobb értéket képvisel a hirdetõk felé; gyorsul az innováció a mérnöki tehetségek egyesítése révén; hatékonyabban mûködik a vállalat a redundáns költségek lefaragása után; a feltörekvõ technológiák - video és mobil - területén megnõ az innovációs készség. A Microsoft úgy gondolja, ez a négy terület 1 milliárd dollár értékû megtakarítást eredményezhet. A cég jelentõs munkaerõ-megtartó csomagokat szándékozik kínálni a Yahoo! mérnökeinek, kulcsfontosságú vezetõinek és alkalmazottainak.
hirdetes

Csökkent a Yahoo! nyeresége


Szerdán közzétett eredményjelentése szerint jelentõsen csökkent a Yahoo! Inc. nyeresége a tavalyi év utolsó negyedévben és egész évben is. A hatékonyság növelése végett a cég ezer munkavállaló elbocsátását jelentette be. Jerry Yang vezérigazgató nehéz évet jósolt 2008-ra is. A cégvezetés jelentõs beruházásokat tervez annak érdekében, hogy a Yahoo! legyen a hirdetõk és a világhálón szörfölõk legkedveltebb kezdõlapja. Tizenhárom év után elõször tavaly nyáron a Yahoo! portálja esztétikailag jobban tetszett a felhasználóknak, mint a Google, ám ez sem volt elég a sikerhez.

A megfelelõ döntés


A Yahoo közleményben reagált a Microsoft ajánlatára, amelynek részeként a cég részvényeseinek 31 dollárt fizetnének részvényenként, vagy ennek alternatívájaként saját részvényeiket bocsátanák rendelkezésükre. A bejegyzésbõl kiderül, hogy a vezetõség most az elõttük álló lehetõségeket méri fel, választ keresve arra kérdésre, hogy vajon a függetlenség megtartása, vagy egy új tulajdonos jelentene-e jobb esélyeket a jövõben.
hirdetes

"Egy ilyen felülvizsgálat meglehetõsen képlékeny és sok idõbe telhet" - áll a közleményben, vagyis a cég gyakorlatilag idõt kér, amíg meghozza a megfelelõnek tûnõ döntést. Elemzõk szerint azonban más vállalatok is számításba jöhetnek a felvásárlás kapcsán, igaz azt sem mulasztották el megjegyezni, hogy nagyon kevés olyan szereplõ van a piacon, amely anyagi téren felveheti a versenyt a Microsofttal és olyan jó párost alkotna a keresõcéggel. Kettejük szövetsége mind a szoftverek, mind pedig a mobil alkalmazások területén érdekes megoldások megszületését eredményheti, és nyilván nagyobb eséllyel szállhatnak szembe az abszolút elsõ Google fölényével.

A Yahoo! megszerzésére tett próbálkozás


Az sem mellékes, hogy a szoftvercég már mintegy másfél éve törekszik a Yahoo megszerzésére, ám korábbi próbálkozásait csípõbõl elutasították. Éppen ezért határoztak úgy, hogy ezúttal nyilvános ajánlatot tesznek, és egyben növelik az összeget, hátha ezzel megtörik az ellenállást. Az összességében 45 milliárd dollárt felemésztõ döntés megfelelõnek bizonyulhat, ám ehhez az is kell, hogy a Yahoo vezetése ezt ítélje a lehetõ legkedvezõbb alternatívának.

Forrás:

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

ellenõrzés

a megfelelõség kiértékelése megfigyeléssel és ítéletalkotással, továbbá... Tovább

franchise

Termelők, nagykereskedők és más szolgáltató szervezetek mint rendszergazdák és független... Tovább

Tovább a lexikonra