notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Környezetbarát háztartás 5 lépésben: Környezetbarát tippek, amivel zöldebb lehet az otthonod

hirdetes

Zöldebb háztartás: 5 egyszerű lépés, amivel környezetbarátabb lehet az otthonod

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Globális felmelegedés, klímaválság, több tonna szemét a tenger mélyén, és még sorolhatnánk napjaink égető problémáit. Bár egy ember kevés, hogy megoldja ezeket, mégis te is tehetsz értük. Mutatunk 5 nagyon egyszerű lépést, amik szinte fillérekből megoldhatók, sőt akár még spórolhatsz is velük, de a bolygónkért is nagyon tehetsz velük!

5 környezetbarát tipp zöld háztartáshoz

1. Felejtsd el a műanyagzacskókat!

A műanyagzacskók lebomlása nagyon hosszú idő, általában valamelyik óceánban vagy tengerben végzik, károsítva ezzel a növény-és állatvilágot. Műanyagzacskóval bevásárolni manapság már egyáltalán nem divat, de még csak kényelmesnek sem mondható. Hányszor szakadt már le egy-egy zacskó füle, miközben a megvásárolt árut cipelted? Hidd el egy vászontáskával ez sosem fordulna elő! Manapság rengeteg alternatíva van, amivel helyettesítheted a bolti nejlont, textilzsákok, zöldséges tarisznyák, és sorolhatnánk. Szerezz be párat, és vidd magaddal a bevásárláshoz, valamint használd őket otthon is, csomagolásra! 

2. Kerüld a műanyag palackokat!

Bizony a műanyagpalackok is óriási problémát jelentenek, újrahasznosítás ide-vagy oda. De mégis hogyan tudnád elkerülni a palackokat, hiszen inni muszáj. Használj kulacsot, és töltsd újra, ha van rá lehetőséged. Otthonra pedig ásványvíz helyett szerezz be egy vízszűrős kancsót, ami megtisztítja a vizet. Szinte minden nagyobb üzletben elérhetőek, szén alapú szűrővel rendelkeznek, mely eltávolítja a csapvízből a vízkövet, a nehézfém maradványokat, növényvédőszerek maradványait és egyéb kemikáliákat, sőt néhány fajta még teljesen bacimentessé is teszi a vizet. Ezzel a lépéssel nagyon sok szemetet megspórolhatsz. Bár egyszeri nagyobb kiadás, idővel megtérül!

hirdetes

3.  A víz is szűkösen áll rendelkezésünkre!

Ha már a vízről beszélünk, akkor említsük meg azt is, hogy hogyan tudunk spórolni vele. Biztosan ismered már, és reméljük alkalmazod is az olyan alapvető praktikákat, mint a fogmosás, illetve borotválkozás közbeni csap elzárás, amivel egyébként a számládat is csökkentheted. De az is egy nagyon jó megoldás, ha a WC-be takarékos tartályt szereltetsz be. Gondolkoztál már azon, hogy esővízzel locsolj? Ezekkel akár 15-20 köbméter vizet is megspórolhat egyetlen háztartás, amit, ha mind a 4 millió magyar háztartás megtenne, akkor több lenne, mint a Velencei-tó vízmennyisége!

hirdetes

4.  Spórolj magadnak is az energiával!

Apró lépésekkel is hatalmas eredményt lehet elérni. Biztos muszáj, hogy egész este menjen a tévé, vagy minden helyiségben égjen a villany, amin esetleg keresztül mehetsz? Figyelj oda például arra is, hogy húzd ki a laptop töltőt, ha már feltöltött, vagy ne menjen feleslegesen a fűtés, ha már egyébként is pólóban vagy, minden eszköz csak akkor legyen bekapcsolva, ha valóban szükséges. Ezzel nemcsak rengeteg energiát spórolhatsz, hanem a számláidat is csökkentheted!

5. Csak azt vedd meg amire valóban szükséged van!

Nem kell felesleges megvenni valamit csak azért, mert akciós volt, ha aztán úgysem használod, vagy ha már van belőle otthon. Csak azt vedd meg, amire szükséged van, és ez nemcsak a használati tárgyakra igaz, hanem az ételre is. Mérd fel, hogy mennyit eszik meg a család, és csak annyi romlandó élelmiszert vegyél, amennyire tényleg elfogy! A főzésnél is próbálj meg figyelni az adagokra, ha maradék marad esetleg fagyaszd le, vagy használd fel máshoz, ha ez lehetséges!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

direct response

Válaszra ösztönző Direct Marketing vagy egyéb marketing tevékenység. Eszközei lehetnek:... Tovább

vertikális marketingrendszer

Az értékesítési út szereplői közötti valamilyen mértékű vertikális integráció megléte. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kultúra