notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A zöldáram már itthon és az eu-ban

hirdetes

Környezetbarát energiatermelés: a zöldáram

Solemán Margó
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A régió legnagyobb megújuló energia kiállítása, a RENEXPO 2008 szervezője által rendezett sajtóbeszélgetésen nyilatkozó biogáz- és szélenergia termelők szerint a hazai megújulóenergia-termelők a külföldi példáktól jelentősen kedvezőtlenebb feltételekkel táplálhatnak be áramot a villamos hálózatba.

A megújuló energia felhasználásra vonatkozó EU előírás

Magyarországon a zöldáram hálózati betáplálásáért fizetett ellentételezés jóval alacsonyabb, mint a többi európai uniós országban. Ez jelentős kihatással van a megújuló energiaforrásokra alapozott energiatermelés elterjedésére.

A jelenlegitől eltérő, támogató szabályozás nélkül az sem kizárt, hogy Magyarország az EU felé tett, a megújuló energia 13%-os részesedésére vonatkozó vállalását sem fogja 2020-ig megfelelően teljesíteni.

A zöld áram ára itthon és az EU-ban

A biogázból megtermelt elektromos áram átvételi ára Magyarországon mintegy 9-10 eurocent (26,46 forint) megtermelt „zöld” kilowattóráért (biogáz esetén), míg Horvátországban 16 eurocentet kapnak a termelők, Csehországban pedig 14-15 cent körül van ugyanez.

hirdetes

Szélenergiából betáplált áram esetén a magyar átvételi ár 26,46 forint. Magyarország az EU-ban az egy főre eső biogáztermelést illetően jelenleg az utolsó helyen áll, míg Németországban 3800 biogáz üzem működik. A magyar elmaradás indokolatlan, mert a belföldi lehetőségek kiemelkedőek.

A szélenergia, a biogáz állami támogatása helyett…

Mindemellett hangsúlyos különbséget jelent az a 2008 januárjától érvényes hatósági előírás, amely másfél hónapra várja el előre – negyedóránkénti bontásban - az egyes részidőszakokban termelt áram betáplálásának ütemtervét, mind a szélenergiából, mind pedig a biogázból termelt villamosenergia esetén.

hirdetes

Ellenkező esetben, a betáplálást illető (időjárási vagy egyéb tényező miatti) eltérés 5 forint kilowattóránkénti büntetést von maga után. Erre máshol nem látni példát. A jelenleg hatályos szabályozás a banki finanszírozási hátteret is bizonytalanná teszi, gátolva a szélerőművek megtérülését, fenntarthatóságát és elterjedését.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

globális marketing

A differenciálatlan marketingstratégia speciális esete, melynek keretében a vállalat azonos... Tovább

minõségtervezés

a minõségirányításnak az a része, amely a minõségcélok kitûzésére, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra