notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Zsebes karaj vele sült burgonyákkal

hirdetes

Zsebes karaj vele sült burgonyákkal

ich.hu
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy új megközelítéssel álltam neki a karaj elkészítéséhez, és nagyon szuper lett a végeredmény!

Zsebes karaj vele sült burgonyákkal

Hozzávalók:


•    1-1,5 kg sertéskaraj
•    3 fej vöröshagyma
•    3-4 gerezd fokhagyma
•    1-3 szál újhagyma
•    1 fej kápia vagy kaliforniai paprika
•    10-15 dkg füstölt sonka
•    2-3 ek sertészsír
•    1-1,5 dl fehérbor
•    1 tk kömény
•    1 tk oregánó
•    1 tk bazsalikom
•    1,5-2 ek oliva
•    só és bors gazdagon
•    bacon csíkok
•    5-7 fej burgonya

 

A karajt egy kicsit lehártyázzuk, majd kb 1,5 cm szélesen bemetszéseket végzünk rajta, de úgy, hogy alul azért maradjon egy kis húsos rész - vagyis ne vágjuk át az egész karajt. Egy kisebb edénykébe szórjuk bele az oregánót, a köményt és a bazsalikomot, majd öntsünk rá olivát. Ezzel a fűszeres kombóval kenegessük át a húst úgy, hogy a zsebekbe is jusson a fűszeres oldatból. Sózzuk és borsozzuk be a karajt, majd forduljunk a többi összetevő felé.

hirdetes


Gyakorlatilag minden összetevőt szeleteljünk, daraboljunk fel. A húst tegyük egy hőálló tálba, amit előtte kikentünk zsírral. A zsebekbe kezdjük el beletömködni a felaprózott összetevőket - természetesen mindenki saját ízlése és ötlete alapján járjon el.


A burgonyákat meghámozzuk, majd hosszanti irányban négyrét vágjuk mindet. A tálba a húsok mellé pakoljuk őket, majd szintén sózzuk a felületüket. A hagymából - ha még maradt - akkor ezekre is szórhatunk, illetve én 3 szelet bacont is pakoltam a karaj tetejére, hogy ne száradjon ki nagyon a sütés közben. A tálba kevés vizet vagy bort öntünk - én mindkettőt használtam a párolási szakaszhoz.

Alufóliával lefedjük az edényt, majd irány az előmelegített sütő, ahol 160-170 C-on 2 órán át hagyjuk párolódni a cuccot.

hirdetes

 

Miután letelt ez az idő, ezután levesszük az alufóliát, majd kicsit feljebb tekerjük a sütőt - és még 1-1,5 órán át sütjük a húst. ( Én annyiban variáltam, hogy a burgonyákat egy időre kivettem a hús mellől, mert már elég puhák voltak - és csak a pirítás végén tettem vissza, így aztán tökéletes lett a végeredmény. )


Tálaláskor érdemes a húst átlósan felszeletelni, így a hús és a hagymás, paprikás töltelék egy érdekes formavilágot hoz a tányérunkra, mellette pedig a vajpuha, de mégis ropogós burgonya egészíti ki az így sem gyenge ízvilágot.

 

Hegyvári Zoltán

alias Húsimádó

Forrás: husimado-eger.blog.hu


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

elõírás (specifikáció)

dokumentum, amely követelményeket határoz meg MEGJEGYZÉS: Egy... Tovább

a mérés szabályozási rendszere

a metrológiai megerõsítéshez és a mérési folyamatok folyamatos szabályozásának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia